Šokantno visoke plate u BiH: Kome je isplaćeno više od 40.000 KM za mjesec dana?

827

Svake godine “obični” građani, čija se prosječna primanja kreću oko 800 KM, ostanu iznenađeni brojkama primanja pojedinaca. Prema podacima koje smo dobili iz Porezne uprave FBiH, najveća plaća u 2015. godini isplaćena je u bankarskom sektoru u iznosu od čak 35.314 KM, piše Večernji list BiH. Kada je usporedimo s prosječnom plaćom koja je isplaćena u novembru prošle godine, tačnije s 826 KM, dolazimo do rezultata kako je najveća isplaćena plaća veća čak za 42 puta od prosječne plaće.

Usporedba s minimalcem

Građaninu koji prima prosječnu plaću potrebne su 3 godine i pet mjeseci kako bi zaradio taj iznos. Ali kad usporedimo s minimalnim plaćama od oko 500 KM, radnik koji prima minimalac mora raditi 5 i po godina kako bi zaradio iznos od 35 hiljada KM. U FBiH građani su ostali šokirani visokim primanjima, primjerice, u visokom obrazovanju gdje su pojedini dekani primali i 7000 KM mjesečno.

U RS-u nije nimalo drukčija situacija. Tako je jedan Zvorničanin zaposlen u prerađivačkoj industriji u novembru prošle godine zaradio gotovo 41 hiljadu KM, točnije 40.850 KM ili 50 prosječnih plaća u RS-u. Njegovu sugrađaninu, također iz prerađivačke industrije, plaća u novembru bila je 13.000 KM. Ostalih osam mjesta među deset najvećih zarada zauzimaju zaposleni u finansijskom sektoru u Banjoj Luci, a njihova primanja prelaze iznos od 10.000 KM.

Iza Zvorničanina, u finansijskom sektoru su i dva Banjalučanina s plaćama od 39.000 i gotovo 36.000 KM. Izvršni direktor Udruge ekonomista RS – SWOT Saša Grabovac kazao je kako je vjerovatno riječ o zaposlenim u privatnom sektoru. On ističe kako menadžment kompanija ima potpunu slobodu u određivanju visine primanja radnika. “Privatni poslodavac nagrađuje radnika ako vidi jasnu korist od njegova rada, što je sasvim legitimno, a moguće je i da je riječ o radnicima specifičnih vještina i znanja”, kazao je Grabovac.

I iz sindikalnih udruga RS-a kazali su kako je najvjerovatnije riječ o menadžerskim ugovorima jer, prema kolektivnim ugovorima i zakonu o plaćama, zaposlenik ne može primiti toliku plaću. Jedina je, kako kažu, dobra stvar što se više novca slijeva u blagajne fondova zdravstvenog i mirovinsko-invalidskog osiguranja. I portal posao.ba nedavno je objavio iznose plaće za najtraženija zanimanja u 2015. Menadžerska mjesta su bila među najbolje plaćenima s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 1665 KM.

Najplaćenija zanimanja

Među najplaćenijim zanimanjima u kategoriji 10 najtraženijih zanimanja tokom 2015. godine su programer (1410 KM) i građevinski inžinjer (1103 KM). Oni su, primjerice, prošle godine iznijeli podatke kako su najveće zarade na mjestima u visokom menadžmentu. Tako su se zarade kretale do 11.250 KM, koliko ima glavni direktor, a plaće menadžera od 5000 do 6000 KM.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna neto plaća u prosincu prošle godine u BiH iznosila je 842 KM. Minimalna plaća iznosila je 521 KM u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, dok je najveća bila 1367 konvertibilnih maraka u finansijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja.

Izvor: Tip.ba

Komentari

komentara