menu Naslovna chevron_right
BiHTuzlanski kantonVijesti

Šokantno visoke plate u BiH: Kome je isplaćeno više od 40.000 KM za mjesec dana?

Urednik | 2. Aprila 2016.

Svake godine “obični” građani, čija se prosječna primanja kreću oko 800 KM, ostanu iznenađeni brojkama primanja pojedinaca. Prema podacima koje smo dobili iz Porezne uprave FBiH, najveća plaća u 2015. godini isplaćena je u bankarskom sektoru u iznosu od čak 35.314 KM, piše Večernji list BiH. Kada je usporedimo s prosječnom plaćom koja je isplaćena u novembru prošle godine, tačnije s 826 KM, dolazimo do rezultata kako je najveća isplaćena plaća veća čak za 42 puta od prosječne plaće.

Usporedba s minimalcem

Građaninu koji prima prosječnu plaću potrebne su 3 godine i pet mjeseci kako bi zaradio taj iznos. Ali kad usporedimo s minimalnim plaćama od oko 500 KM, radnik koji prima minimalac mora raditi 5 i po godina kako bi zaradio iznos od 35 hiljada KM. U FBiH građani su ostali šokirani visokim primanjima, primjerice, u visokom obrazovanju gdje su pojedini dekani primali i 7000 KM mjesečno.

U RS-u nije nimalo drukčija situacija. Tako je jedan Zvorničanin zaposlen u prerađivačkoj industriji u novembru prošle godine zaradio gotovo 41 hiljadu KM, točnije 40.850 KM ili 50 prosječnih plaća u RS-u. Njegovu sugrađaninu, također iz prerađivačke industrije, plaća u novembru bila je 13.000 KM. Ostalih osam mjesta među deset najvećih zarada zauzimaju zaposleni u finansijskom sektoru u Banjoj Luci, a njihova primanja prelaze iznos od 10.000 KM.

Iza Zvorničanina, u finansijskom sektoru su i dva Banjalučanina s plaćama od 39.000 i gotovo 36.000 KM. Izvršni direktor Udruge ekonomista RS – SWOT Saša Grabovac kazao je kako je vjerovatno riječ o zaposlenim u privatnom sektoru. On ističe kako menadžment kompanija ima potpunu slobodu u određivanju visine primanja radnika. “Privatni poslodavac nagrađuje radnika ako vidi jasnu korist od njegova rada, što je sasvim legitimno, a moguće je i da je riječ o radnicima specifičnih vještina i znanja”, kazao je Grabovac.

I iz sindikalnih udruga RS-a kazali su kako je najvjerovatnije riječ o menadžerskim ugovorima jer, prema kolektivnim ugovorima i zakonu o plaćama, zaposlenik ne može primiti toliku plaću. Jedina je, kako kažu, dobra stvar što se više novca slijeva u blagajne fondova zdravstvenog i mirovinsko-invalidskog osiguranja. I portal posao.ba nedavno je objavio iznose plaće za najtraženija zanimanja u 2015. Menadžerska mjesta su bila među najbolje plaćenima s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 1665 KM.

Najplaćenija zanimanja

Među najplaćenijim zanimanjima u kategoriji 10 najtraženijih zanimanja tokom 2015. godine su programer (1410 KM) i građevinski inžinjer (1103 KM). Oni su, primjerice, prošle godine iznijeli podatke kako su najveće zarade na mjestima u visokom menadžmentu. Tako su se zarade kretale do 11.250 KM, koliko ima glavni direktor, a plaće menadžera od 5000 do 6000 KM.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna neto plaća u prosincu prošle godine u BiH iznosila je 842 KM. Minimalna plaća iznosila je 521 KM u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, dok je najveća bila 1367 konvertibilnih maraka u finansijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja.

Izvor: Tip.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset