menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Osmica krije diplomu

Urednik | 12. Aprila 2019.

Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), još nije postupio po naredbi Tužilaštva BiH i dostavio tužiocima traženu diplomu o završenom visokoškolskom obrazovanju, saznaje „Dnevni avaz“.

Naređena istraga

Direktor OSA-e nije dostavio diplome ni ostalih rukovodećih službenika ove državne agencije, iako je takav zahtjev dobio još prije mjesec.

Saznajemo da je OSA jedina policijska agencija u državi koja nije postupila po zahtjevu Tužilaštva, koje provodi istragu o lažnim diplomama nakon zahtjeva državnih institucija da bude utvrđeno ko su službenici s lažnim visokoškolskim dokumentima.

Tužilaštvo BiH tražilo je od Ministarstva sigurnosti BiH i čelnika policijskih agencija da im dostave diplome, ali se Mehmedagić oglušio na taj zahtjev.

Na zahtjev tužioca odgovorili su čelnici Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Uprave za indirektno oporezivanje.

I ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predao je tužiocima diplomu, kao i svi rukovodeći službenici zaposleni u tom ministarstvu.

Ne postoji nijedan zakonski razlog da Mehmedagićeva diploma ne prođe tužilačku provjeru. Ovakvim činom, on krije kako je i gdje diplomirao, a da bi zaštitio sebe, ne dozvoljava ni drugim rukovodećim službenicima OSA-e da predaju na provjeru svoje diplome.

Skretanje pažnje

Ovim potezom direktora OSA-e na pomolu je neviđeni skandal u državi, pogotovo što mediji već mjesecima špekuliraju da je Mehmedagić pod stare dane i „diplomirao“ na Univerzitetu u Novom Sadu.

Prema informacijama „Avaza“, afera „Selefije“, koju je plasirala OSA putem nekih medija, bila je samo skretanje pažnje i pokušaj da se Mehmedagić spasi otkrića da radi s „lažnom diplomom“, o čemu mediji već mjesecima pišu.

Šta je tražio Beganović od Tužilaštva

Nakon što je otkriveno da se za novac može lako dobiti diploma Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta i pisanja medija bliskih SDA, oglasio se bivši poslanik SBB-a u Federalnom parlamentu Nasir Beganović, koji je kazao da podržava svaku istragu koja se tiče bilo kakve nelegalnosti.

– Podvaljivanje meni je nastavak satanizacije iz predizborne kampanje. Stoga predlažem da Državno tužilaštvo i glavna tužiteljice Gordana Tadić ispitaju kako je, kada i pod kojim uslovima u Novom Sadu iznimno brzo „diplomirao“ Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e – rekao je Beganović.

Zatražena provjera diploma svih zaposlenih u Parlamentu BiH

Sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Kenan Vehabović zatražio je početkom januara na sjednici Kolegija Sekretarijata provjeru diploma svih uposlenika Parlamenta.

Provjere su zatim zahtijevane i za zaposlene u Vladi i Parlamentu FBiH. To je za državne parlamentaraca zabranila Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH uz stav da se na taj način narušava pravna sigurnost.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset