Osnivaču Wikileaks-a isključen internet u ekvadorskom veleposlanstvu

230

Julian Assange, kontroverzni osnivač Wikileaksa, koji već skoro šest godina živi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, ostao je bez interneta, koji mu je praktički jedina veza s vanjskim svijetom.

Ekvadorska vlada objavila je danas odluku da svom gostu u britanskom veleposlanstvu ukine internetsku vezu, prenosi Washington Post.

Ekvador tu odluku objašnjava navodnim Assangeovim kršenjem sporazuma koji je potpisao sa svojim domaćinima krajem prošle godine, a prema kojem se obvezao da neće koristiti internet, odnosno društvene mreže da bi se miješao u poslove drugih država.

Ekvadorska vlada: Assangeove poruke dovode u rizik naše odnose s drugim državama

“Vlada Ekvadora upozorava da je Assangeovo ponašanje preko njegovih poruka na društvenim mrežama dovelo u rizik dobre odnose koje Ekvador održava s Ujedinjenim Kraljevstvom, Europskom unijom i drugim nacijama”, navodi se u priopćenju vlade.

Ekvador nije iznio konkretne primjere ovog kršenja, ali poznato je da je Assange u posljednje vrijeme snažno podržavao katalonski pokret za odcjepljenje od Španjolske.

Osim toga, nedavno je u nizi tvitova komentirao krađu podataka s milijuna Facebook profila, izbor Johna Botona za savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao i optužnicu protiv bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja zbog navodnih financijskih donacija koje je dobio od pokojnog libijskog diktatora u svojoj predizbornoj kampanji.

Nije poznato jesu li Assangeu, koji je početkom ove godine izgubio dvije žalbe na britanski uhidbeni nalog zbog kršenja jamčevine i bijega u veleposlanstvo, sada uskraćeni i posjeti. Poznati bivši grčki ministar financija Janis Varufakis i britanski muzičar i producent Brian Eno pokrenuli su peticiju u kojoj tvrde da “samo izvanredni pritisak američke i španjolske vlade mogu objasniti zašto su ekvadorske vlasti poduzele tako užasne mjere u izolaciji Juliana”.

(Novi.ba)

Komentari

komentara