Osnovni sud u Zvorniku: Ostaje na snazi blokada računa Alumine

331

Osnovni sud u Zvorniku saopćio je  da blokada računa kompanije Alumina ostaje na snazi dok se rješenje o izvršenju ne provede u cjelosti.

Zvornički sud je u saopćenju naveo da se rješenje o izvršenju ne mora provesti u cijelosti ako tražilac izvršenja, odnosno fočanska firma Pavgord, ne predloži odgađanje izvršenja, povuče prijedlog za izvršenje ili ukoliko dođe do obustavljanja izvršenja prema odredbama Zakona o izvršnom postupku.

Žalba

Navodi se da je Osnovni sud u Zvorniku nadležan prema Zakonu o sudovima Republike Srpske i da u skladu sa rješenjem Višeg privrednog suda u Banjoj Luci od 21. januara 2016. godine postupa u predmetu UKIO banke iz Litvanije protiv Alumine iz Zvornika.

Postupajući po prijedlogu UKIO banke za izvršenje, doneseno je rješenje 13. juna 2016. godine, kojim je usvojen prijedlog UKIO banke da je u izvršnom postupku dalje zastupa firma Pavgord iz Foče.

Na navedeno rješenje žalila se kompanija Alumina pa je, odlučujući o žalbi, Okružni sud u Bijeljini donio rješenje 11. februara ove godine, kojim je potvrđeno rješenje suda u Zvorniku od 13. juna 2016. godine.

Rješenje Osnovnog suda Zvornik od 13. juna 2016. godine doneseno je u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku Republike Srpske, navodi se u saopćenju.

Gubici od 15 miliona KM

Na osnovu tog rješenja, kako se navodi, Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila donio rješenje o blokadi računa kompanije Alumina, kojom se nalaže da se novčana sredstva na računima Alumine prenose u korist Pavgord iz Foče.

Zbog blokade računa Alumine  u je Zvorniku protestvovalo oko 2.500 radnika te firme, Boksita iz Milića i Rudnika Srebrenica, koji su najavili da će doći na proteste u Banju Luku ako se do ponedeljka ne deblokira račun firme.

Menadžment Alumine je ranije saopćio da je zbog blokade računa ova kompanija već izgubila 15 miliona maraka.

(Oslobođenje)

 

 

Komentari

komentara