Ostrvo iz snova koje krije mračnu tajnu – Ko god je poželio biti vlasnik doživio je neku nesreću

180

Magično italijansko ostrvo Gajola, udaljeno svega tridesetak metara od Napulja, izgleda kao savršeno mjesto za odmor iz snova, ali ipak, na njemu niko ne živi jer ko god je poželio da bude vlasnik ovog malog raja, doživio je neku nesreću.

Ovaj mali raj podjednako je zanimljiv, kako po izgledu, tako i po pričama koje su se o njemu proširile. Sastoji se od dva manja stjenovita ostrva povezana uskim i kratkim kamenim mostom u obliku luka, za koji neki naučnici smatraju da je bio krov nekadašnjeg tunela.

U antičko doba na ostrvu se nalazio hram rimske boginje Venere, čiju je ljepotu zamijenilo oružje koje su vojnici koristili za odbranu napuljskog zaliva.

Gajola nije bila naklonjena prema svojim vlasnicima i bez obzira na prekrasan položaj i ljepotu kojom obiluje, tamo niko više ne želi da živi jer se boji prokletstva.

Ko god da je poželio ovo ostrvo u svom vlasništvu ili je nestao bez traga ili tragično poginuo ili je nakon dolaska na ostrvo finansijski propao i izgubio sve što je imao. Kako tvrdi lokalno stanovništvo, nesreće su počele kada je prva osoba nestala s ostrva. Bio je to ekscentrični pustinjak poznat pod nazivom “Čarobnjak”, koji je živio u samoći i razgovarao tek s ponekim ribarima. Jednog dana nestao je bez traga.

Bogataš Luiđi de Negri izgradio je prelijepu vilu i ubrzo nakon završetka radova je bankrotirao. Nešto kasnije, kapetan Gaspare Albenga htio je da kupi ostrvo, ali je doživio brodolom.

U 19. vijeku, švicarski bogataš Hans Braun kupio je ostrvce, ali sreća ga nije dugo pratila. Nije prošlo mnogo, a Braunovo beživotno tijelo je pronađeno umotano u tepih. Njegova supruga se udavila, što je šokiralo lokalno stanovništvo jer je bila poznata kao dobar plivač.

Od tada, lista tragičnih smrti je samo postajala sve duža. Bogati Nijemac Oto Grunbak umro je od srčanog udara ubrzo nakon što se doselio na Gajolu.

Uprkos svim jezivim pričama koje su kružile i farmaceut Moris Iv Sandoz započeo izgradnju vile na ostrvu. Vrlo brzo je psihički obolio i izvršio samoubistvo u švicarskoj bolnici.

Dugogodišnji predsjednik kompanije Fiat, Đani Anjeli, takođe je na listi želja imao ovaj mali raj, ali ni on nije izbjegao prokletstvo koje nosi Gajola. Njegov sin je pronađen mrtav u rijeci pod mostom poznatim kao “Most samoubistava”, a okolnosti nesreće su ostale nerazjašnjene.

U nizu nesreća koje su doživjeli vlasnici Gajole, bio je i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Pol Geti, kome su 1973. godine oteli unuka i tom prilikom mu odsjekli uho.

Da li je riječ samo o nizu slučajnosti i spleta nesretnih okolnosti ili se pak zaista radi o prokletstvu, najuporniji avanturisti i danas pokušavaju da dokuče.

Pogledajte video:

(D.Š./Telegraf.rs)

Komentari

komentara