menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Otišao je stomatologu, pao u komu i probudio se bez udova

Urednik | 23. Maja 2019.

Muškarac iz Engleske dobio je sepsu nakon odlaska stomatologu te je pao u komu. Probudio se iz kome doznavši da su mu amputirali udove i dio lica, a izgubio je i pamćenje.

Tom Rej (Ray) iz Ist Midlendsa živio je zdravim životom i bio je sportski tip. Kada je imao 38 godina, sad već davne 1999., završio je u komi na tri mjeseca. Upravo je u to vrijeme njegova supruga Nik (Nic) rađala drugo dijete Freda te odgajala kćerku Grejs (Grace).

Zbog njegove bolesti porodični je posao propao i morali su prodati kuću. Nik se sad brine o njemu. Njegovo stanje započelo je uobičajenim posjetom stomatologu koji ga je slučajno porezao po desnima. Rana se inficirala, a u kombinaciji s respiratornom infekcijom razvila se sepsa. Povraćao je i imao je visoku temperaturu.

Nakon povratka od stomatologa ubrzo je pao u komu, a kad se probudio, nije mogao prepoznati suprugu.

– Posjetio sam stomatologa nekoliko dana prije i ondje mi je doktor slučajno ogrebao desni jednim od onih njihovih oštrih instrumenata kojima stružu kamenac. U to je vrijeme bilo puno oboljelih od gripe, pa vjerujem da sam se tako zarazio – kazao je Rej.

Nakon toga otišao je porodičnom ljekaru koji ga je odmah preusmjerio na Hitnu, no ondje je proveo još deset sati jer su ljekari vijećali o opcijama koje imaju na raspolaganju.

– Pravi je problem bio u tome što se dugo čekalo na nalaz krvi. To je trajalo satima. Dok su stigli i pokazali da imam sepsu, već je bilo prekasno. Sepsa vas može ubiti u svega nekoliko sati. Kad sam se konačno osvijestio nakon inducirane kome, nisam se mogao sjetiti svog života. Uz moj krevet sjedila je prekrasna žena držeći novorođenče. Predstavila se kao moja supruga. Ničega se nisam sjećao i morao sam sve učiti ispočetka – prisjetio se.

Sedmicama nakon buđenja u bolnici ga je posjetila kćerka Grejs.

– Ušla je u sobu i rekla: ”To nije moj tata.” Bilo je užasno. Pokušavao sam je omekšati pričama i poklonima – priča Tom.

Njegova supruga morala je dati otkaz kako bi se o njemu brinula nakon izlaska iz bolnice. Borio se s depresijom i istovremeno učio kako koristiti proteze koje je dobio za ruke i noge. Par je zbog dugova morao prodati kuću. Prema njihovoj životnoj priči, 2016. godine snimili su film ”Starfish”.

Svoju životnu priču Rej je ispričao i studentima medicine pozivajući ih na dodatno usavršavanje. Danas ima 57 godina, a bavi se podizanjem svijesti o opasnostima sepse te je motivacijski govornik. Oporavljao se godinama, uz brojne estetske zahvate.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset