OTKRIVAMO: FUP uhapsio poznatog advokata i dva službenika Općinskog suda

604

Informaciju da je FUP pretresao Mehmedbašićevu kancelariju za “Avazov” portal potvrdio je i predsjednik Regionalne advokatske komore Sarajevo Senad Kreho.

“Pretres je završen, a u Federalnoj upravi policije saznat ćemo o čemu se tačno radi. Mehmedbašić je zadržan, dakle, još uvijek nije uhapšen”, rekao je Kreho.

Iz izvora bliskih istrazi za “Dnevni avaz” potvrđeno je da je FUP danas iza 16 sati u Sarajevu uhapsio poznatog advokata Omara Mehmedbašića i službenike Općinskog suda u Sarajevu Ekrema Bezdroba i Pašagu Selimovića.

Mehmedbašića se tereti za davanje mita osumnjičenima Bezdrobu i Selimoviću koji su kao uposlenici Odjela za krivične sankcije posredovali da određeni zatvorenici ne idu na izdržavanje zatvorske kazne.

Postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, Federalna uprava policije trenutno provodi akciju u okviru koje su danas, u poslijepodnevnim satima, lišena slobode dva uposlenika Općinskog suda u Sarajevu. Kako se radi o predmetu koji se nalazi u istražnoj fazi, to ne možemo davati više informacija, saopćeno je iz Press službe Općinskog suda u Sarajevu.

U Sarajevu je, kako “Avazov” portal saznaje iz izvora bliskih istrazi, u toku akcija Federalne uprave policije u kojoj je do sada uhapšeno 15 osoba zbog mešetarenja, korupcije, uzimanja mita i posredovanja kod odgađanja odlaska u zatvor pojedinih osuđenika.

Nezvanično, među uhapšenima su i službenici suda i pojedini advokati. Navodno, u pitanju su i dvojica službenika iz Odjela za izvršenje kazni.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrđeno je kako Federalna uprava policije ne sprovodi akciju hapšenja po nalogu tog tužilaštva.

Iz Federalne uprave policije saopštili su da se u toku dana realiziraju određene aktivnosti iz okvira njihove nadležnosti na rasvjetljavanju i dokumentiranju kaznenih djela koruptivnog karaktera i počinitelja ovih djela, a u okviru borbe protiv korupcije.

Po okončanju aktivnosti javnost će biti detaljnije obaviještena.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara