Otkrivena nova vrsta raka pluća i nema veze s pušenjem: Ova bolest je još gora od svih za koje znamo

115

Naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka nove agresivne podtipove plućnih karcinoida nazivaju superkarcinoidi.

Identificirani su novi podtipovi agresivnih plućnih karcinoida, rijetkog tipa plućnih tumora čiji se uzrok u ovom trenutku ne povezuje s najčešćim faktorom rizika za rak – pušenjem.

  Uz ograđivanje da su neophodna daljnja istraživanja, naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka objavili su rezultat svog rada u saopćenju u kom stoji da se novi agresivni podtipovi trenutno ne povezuju s pušenjem.

  Pacijenti sa superkarcinoidima imaju slabije šanse da prežive (33 posto kroz 10 godina) u poređenju s pacijentima oboljelim od drugih plućnih karcinoma, gdje je stopa čak 76 posto preživjelih, navodi se u saopćenju agencije koja je u okviru Svjetske zdravstvene organizacije.

  Njihovo istraživanje je daljnji pomak u, da tako kažemo, identifikaciji pojedinih tumora i pronalasku njihovih molekularnih karakteristika.

  Inače, karcinoidi pluća čine oko pet posto među tumorima pluća i za njih nema pametnih terapija, već se liječe hirurški ako se otkriju na vrijeme.

  Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

  Komentari

  komentara