menu Naslovna chevron_right
VijestiZdravlje

Otkrivena nova vrsta raka pluća i nema veze s pušenjem: Ova bolest je još gora od svih za koje znamo

Urednik | 3. Septembra 2019.

Naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka nove agresivne podtipove plućnih karcinoida nazivaju superkarcinoidi.

Identificirani su novi podtipovi agresivnih plućnih karcinoida, rijetkog tipa plućnih tumora čiji se uzrok u ovom trenutku ne povezuje s najčešćim faktorom rizika za rak – pušenjem.

  Uz ograđivanje da su neophodna daljnja istraživanja, naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka objavili su rezultat svog rada u saopćenju u kom stoji da se novi agresivni podtipovi trenutno ne povezuju s pušenjem.

  Pacijenti sa superkarcinoidima imaju slabije šanse da prežive (33 posto kroz 10 godina) u poređenju s pacijentima oboljelim od drugih plućnih karcinoma, gdje je stopa čak 76 posto preživjelih, navodi se u saopćenju agencije koja je u okviru Svjetske zdravstvene organizacije.

  Njihovo istraživanje je daljnji pomak u, da tako kažemo, identifikaciji pojedinih tumora i pronalasku njihovih molekularnih karakteristika.

  Inače, karcinoidi pluća čine oko pet posto među tumorima pluća i za njih nema pametnih terapija, već se liječe hirurški ako se otkriju na vrijeme.

  Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

  Komentari

  komentara

  Written by Urednik
  • play_circle_filled

   Radio Bet
   Kiša dobrih nota

  play_arrow skip_previous skip_next volume_down
  headset