Otkriveni podaci o platama ruskih zvaničnika, evo koliko zarađuje Putin

195

Kremlj je objavio godišnji izvještaj o platama vodećih ruskih zvaničnika, uključujući i podatke o plati predsjednika Vladimira Putina.

Kremlj je predstavio spisak u želji da poveća povjerenje u rusku vladu, no, kritičari ističu da to ne prikazuje stvarno bogatstvo ruskih zvaničnika.

Prema tim podacima, Putin je u 2017. od plate zaradio oko 249.000 eura. U njegovoj imovinskoj kartici navodi se da posjeduje stan od 77 kvadratnih metara, ali AFP izvještava da na spisak nije uključeno zemljište od 1.500 kvadratnih metara, koje je bilo navedeno godinu dana ranije.

Komentirišući ranije svoju platu, Putin je rekao: “Iskreno govoreći, ne znam ni kolika je plata. Donesu mi je, ja je uzmem i stavim je na svoj račun. Čak i ne brojim”.

Ali za razliku od zemalja poput Amerike, gdje predsjednička zarada stagnira već 15 godina, Putinova je kontinuirano rasla.

Druga imovina u vlasništvu ruskog predsjednika obuhvata 230 dionica u banci Sankt Peterburg i dva sportska automobila iz sovjetske ere – oba marke Volga iz 1960. i 1965. godine.

Mnogi kritičari, međutim, vjeruju da Putinovo bogatstvo daleko nadmašuje navedeno, a neki analitičari čak tvrde da se radi o milijardama.

Boris Jeljcin prvi je predsjednik Rusije koji je javno objavio podatke o svojim prihodima i imovini 1998. godine, te obavezao ruske zvaničnike da objavljuju svoju godišnju zaradu.

Komentari

komentara