menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Otvoreno pismo Sindikata visokog obrazovanja TK: ‘Još jedan ekser u kovčeg Univerziteta u Tuzli’

Urednik | 10. Juna 2019.

U Sindikatu visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona su šokirani tretmanom oblasti visokog obrazovanja od strane Vlade TK. Sindikat već duže vrijeme skreće pažnju na brojne teškoće koje su zadesile oblast visokog obrazovanja u našem kantonu, a naročito Univerzitet u Tuzli.

˝Svo vrijeme smo se nadali da će Vlada TK i upravljačke strukture Univerziteta u Tuzli shvatiti težinu trenutka, i aktivno se uključiti u prevazilaženje nagomilanih problema. No međutim, dolazi još jedan ekser u kovčeg Univerziteta u Tuzli u formi davanja saglasnosti na upis studenata u narednoj akademskoj godini. U najmanju ruku, moglo bi se kazati da je izostala društvena odgovornost našeg osnivača, Vlade TK, pri davanju saglasnosti za upis, nevjerovatnih 1283 studenta na privatni Evropski Univerzitet Kallos u Tuzli˝, navode iz Sindikata visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Naime, prema zvaničnim podacima dobivenim od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak iste ove, Vlade TK, u grani djelatnosti 85.4 – Visoko obrazovanje na području Tuzlanskog kantona ukupan broj zaposlenih je svega 769 od čega je samo na Univerzitetu u Tuzli 711 zaposlenika (zvanična informacija iz akta br.: D-09/1-34-0012400-19 od 08.05.2019.) Citiramo: ” … aktom Federalnog zavoda za statistiku broj:06-32.9-293/19 od 14.03.2019.godine, ovo Ministarstvo je obaviješteno da je ukupan broj zaposlenih osoba u grani djelatnosti 85.4 – Visoko obrazovanje 769osoba sa stanjem decembar 2018. godine”, a sa Univerziteta u Tuzli obavještavaju resorno ministarstvo citiramo ”… Služba za ekonomske poslove, aktom broj: 09-1646-1/19 od 10.04.2019. godine obavještava ovo Ministarstvo da je u radnom odnosu 711 radnika”). Što će reći, da na svim ostalim privatnim visokoškolskim ustanovama na Tuzlanskom kantonu, a to su Kallos, Empirica, Američki univerzitet, IPA, FINRA, PIA, CMS i drugi., ima svega 58 zaposlenika, što je poražavajući podatak. Zar treba bolji dokaz o kapacitetima visokoškolskih ustanova na Tuzlanskom kantonu od broja zaposlenih nastavnika i saradnika sa punim radnim vremenom?

˝Izgleda da nesklad i disparitet između broja zaposlenih nastavnika i saradnika u ustanovi i dozvoljenog broja studenata za upis uočavaju, vide i znaju svi, izuzev premijera i ministara u Vladi TK. Pored broja zaposlenih, slična komparacija se može napraviti i prema drugim bitnim  kriterijima za licenciranje i akreditovanje visokoškolskih institucija, kao što su prostorni kapaciteti, relevantne reference nastavnog osoblja, ponuđeni broj studijskih programa, opremljenost i drugo, a za što je prvenstveno odgovoran onaj ko daje dozvolu za rad, a to je opet Vlada TK˝, navode iz Sindikata.

Vlada Kantona Sarajevo i resorno kantonalno ministarstvo podržali su upisne kvote Univerziteta u Sarajevu koji su i ove godine u standardnim okvirima (6457 studenata u narednoj 2019/20 akademskoj godini), a predložene su na osnovu raspoloživih, prije svega ljudskih, ali i materijalnih i prostornih resursa, opreme, interesa za studij i tržišta rada. ˝Možda se Vlada TK rukovodila nekom drugom argumentacijom pri donošenju ovakve odluke i cijenimo da bi javnost trebala biti informisana o istoj˝, istakli su.

Na koncu, Sindikat visokog obrazovanja Tuzlanskog kantonapitanje javno postavlja pitanje: ”Je li ovo put ka zatvaranju Javne ustanove Univerzitet u Tuzli?”

Radio Bet / Izvor: Tip.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset