Ovako je Dodik provocirao Zvizdića i Osmanovića

712

Predsjednik RS, Milorad Dodik, uputio je pozivnicu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i svim ministrima na proslavu Dana RS, 9. januara.

Ovu informaciju potvrdio nam je ministar civilnih poslova Adil Omanović.

– Ja sam dobio pozivnicu, a dobio ju je i predsjedavajući Zvizdić i svi ministri, kazao je Osmanović za Avaz.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 26 novembra ove godine ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima RS te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Ustavni sud naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana”, navodi se u odluci.

“Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebice njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati”, navode ustavni suci.
Narodna skupštine Republike Srpske dobila je rok od pola godine, koji počinje teći od dostave odluke, da sporni članak Zakona o praznicima Republike Srpske usuglasi s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Blagdan Svetog Stefana, koji se obilježava 9. siječnja, Republika Srpska slavi kao dan osnivanja, odnosno Dan Republike, i krsnu slavu.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara