Ovo je 10 najgorih scenarija koji će zadesiti svijet u 2016. godini

489

Agencija Bloomberg sastavila je listu 10 najpesimističnijih scenarija za 2016. godinu i pokušala prognozirati do čega mogu dovesti uspjesi ruske politike na međunarodnoj sceni, pobjeda populističkih raspoloženja u SAD-u i migracijska kriza u Europi.

Prema prvom scenariju, “Putin vrti oko prsta Obamu” u procesu potpisivanja sporazuma za borbu protiv ISIL-a i promovira uvjete koji odgovaraju Moskvi.

Zajednički napori u okviru sporazuma zaustavljaju priljev izbjeglica i skidaju ogroman teret s leđa kancelarke Njemačke i drugih europskih lidera, što dovodi do toga da Angela Merkel popušta pod pritiscima europskog biznisa i pristaje oslabiti antiruske sankcije, prenosi Vijesti.ba.

Na ovaj način, Putin dobija sve što želi: učvršćuje svoj utjecaj na Bliskom istoku i tjera Europu, najvećeg trgovinskog partnera Rusije, da mu izađe u susret, navodi Bloomberg.

Prema drugom scenariju, Europskoj uniji prijeti raspad zbog antimigrantskog raspoloženja. Teroristički napadi u Parizu uz neprekidni priljev izbjeglica izazivaju političku krizu u Europi. Kancelarka Njemačka Angela Merkel je prisiljena na ostavku, jer njenu politika “otvorenih vrata” ne podržava niko iz njene stranke.

U isto vrijeme, Marine le Pen, čija pobjeda na narednim izborima u Francuskoj postaje sve izvjesnija, pokreće val populističkih raspoloženja koji prati porast ksenofobije i strah, što potkopava općeeuropske principe.

Neugodno iznenađenje, smatra Bloomberg, bila bi i pobjeda Donalda Trumpa među republikancima i njegovo dalje napredovanje na izborima za predsjednika SAD-a, prenose agencije.

Milijarder namjerava realizirati planove za transformaciju američkog poreznog zakona, jačanje oružanih snaga i pooštravanje migracijske politike – do zabrane na ulazak u SAD muslimanima i izgradnju zida na granici sa Meksikom.

“Teško je predskazati što će biti sa američkom politikom pod rukovodstvom administracije Trumpa”, navodi Tom Fulerton, profesor ekonomije i financija na Sveučilištu El Paso u Teksasu.

U pesimistične scenarije Bloomberga, ulaze i eskalacija cyber napada na američke banke, slabljenje kineske ekonomije, izlazak Velike Britanije iz EU, pogoršanje klimatskih promena, napad Izraela na vojne objekte Irana, neredi u Latinskoj Americi i rast cijena nafte zbog zauzimanja naftne infrastrukture terorista u zemljama Bliskog istoka.

(Bportal/Crta)

Komentari

komentara