menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Ovo je čovjek koji je uradio nemoguće

Urednik | 2. Decembra 2019.

Džulijan Mitermajer (21) srušio je svjetski rekord hoda po žici, pošto je prešao nevjerovatnih 224 metra, na zastrašujućoj visini od čak 200 metara.

Na taj način oborio je svjetski rekord Amerikanca Džerija Mizevskog za 10 metara.

Ovo nevjerovatno dostugnuće izveo je na ogromnom, 224 metra dugačkom prostoru na švajcarskoj brani Movusan.

– Za hod mi je trebalo 40 minuta, na visini od 200 metara. Izveo sam ga na najvećoj evropskoj brani, istoj onoj gdje je snimljen i film o Džejmsu Bondu – rekao je Džulijan za sajt “RedBull.com”.

hod po zici 1

Ovaj mladić priznao je da je u početku bio jako uplašen, i da uopšte nije očekivao da će iz prvog pokušaja oboriti svjetski rekord.

– Osjećaj je zaista čudan. Brana je prilično “kul”, zastrašuje i motiviše istovremeno. Što sam bliži bio sredini, to je nervoza bila veća. Nisam imao osjećaj da se približavam cilju, a stopala su počela da bole, i to veoma jako – priznao je Mitermajer.

Na kraju je izjavio kako nije poklekao isključivo zbog mentalne snage, i da je bio dovoljno smiren da se zaustavi dok ne prestane sa ljuljanjem, kao i da su posljednjih 30 metara bili najkritičniji.

hod po zici 2

– Mi, hodači po žici, posljednjih 30 metara zovemo “tranzicija”. Tu se oscilacije radikalno mijenjaju, a ljuljanje postaje manje, ali oštrije, te iziskuje potpunu promjenu stila hodanja. Jedva sam izdržao na kraju, stopala su mi se znojila, kolena tresla, ali sam presrećan što sam uspio. Zahvalan sam svom timu, kojem sam stavio život u ruke – za kraj je rekao Džulijam Midermajer, novi svjetski rekorder u dužini hoda po žici.

Radio Bet

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset