Ovo je Kimova mlađa sestra, koju je on pustio u Južnu Koreju

205

Sestra sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una, Kim Jo Džong (31) danas će, zajedno sa ceremonijalnim šefom države, predsjednikom parlamenta Kim Jong Namom, prisustvovati otvaranju Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom Pjongčangu. To je prva posjeta nekog člana dinastije susjedu sa kojim su prije pola vijeka vodili krvavi rat. Ko je Kim Jo Džong, najmlađa i sve moćnija sestra velikog vođe Sjeverne Koreje?

Mediji su potvrdili da je Kim Jo Džong doputovala u Južnu Koreju.

Kao i o većini članova dinastije Kim, za malo šta se sa sigurnošću može reći da je tačno kada je njen privatan život u pitanju, ali činjenica je da postaje sve moćnija i značajnija politička figura u najizolovanijoj zemlji na svijetu. To, između ostalog, pokazuje i činjenica da je upravo ona ta koja će predvoditi delegaciju svoje zemlje u Pjongčangu.

Prema podacima dostupnim na internetu, rođena je 26. septembra 1987. godine.

Sa bratom je bila na studijama u internatu u Švajcarskoj od 1996. do 2000. godine, a pretpostavlja se da je po povratku u rodnu zemlju nastavila studije na vojnom fakultetu “Kim Il Sung”. Može se pronaći i podatak da je studirala kompjuterske nauke na univerzitetu “Kim Il Sung”. BBC je opisuje kao osobu vedrog duha, ali pomalo kao muškaraču.

Najmlađa sestra sjevernokorejskog diktatora navodno se 2015. godine udala za Čoe Rionga,drugog sina moćnog stranačkog sekretara Čoe Riong-haea. Izvori vlade Južne Koreje tvrde da to, ipak, nije tačno.

Takođe, internetom kruže i nagađanja da je bila trudna u maju 2015. godine, ali potvrde nema, kao što nema ni informacije da li se porodila i kog je pola beba.

Njena fotografija prvi put je izašla u javnost 2010. godine kada je Kim Jo Džong uslikana na kongresu valadajuće Radničke partije Sjeverne Koreje.

Javnost je ponovo vidjela 2011. godine na sahrani Kim Džong Ila, velikog vođe Sjeverne Koreje i njenog i Kim Džong Unovog oca. Uslikana je pored brata, ali tada njeno ime ni funkcija nisu bili poznati. Jedino što je bilo poznato je da nije član komiteta za sahranu.

Godinu dana kasnije navodno je dobila funkciju u Nacionalnom komitetu odbrane kao organizatorka puta za svog brata Kim Džon Una, sa kojim je navodno jako bliska.

Njeno ime saopšteno je tek 2014. godine kada se zvanično pojavila sa bratom na glasanju za Vrhovnu skupštinu, a tada je predstavljena kao “stariji zvaničnik Centralnog komiteta Radničke partije”.

Do 2014, prema pisanju medija, njena uloga bila je da da brine o imidžu svog brata u javnosti preko režimskih medija.

Njena pozicija je takva da je na kratko vodila državu krajem 2014. godine, kada je Kim Džong Un imao zdravstvenih problema zbog dijabetesa.

Danas u Južnoj Koreji počinju Zimske olimpijske igre. Domaćin je gradić Pjongčang, omiljeno skijalište Južnokorejaca, ali i grad koji zbog sličnosti imena često miješaju sa ozloglašenom prijestonicom Sjeverne Koreje. To nije i jedina zanimljiva stvar u vezi sa ovim gradićem.

U novembru 2014. godine postavljena je za zamjenika direktora Odsjeka za propagandu Radničke partije. Od jula 2015. godine na čelu je te institucije. Smatra se da je Kim Džong Jo zaslužna za kult ličnosti. Navodno, ona je ta koja je svog brata nagovorila da njeguje imidž “čovjeka iz naroda”.

Prošle godine dostigla je najvišu poziciju u dosadašnjoj karijeri. Promovisana je kao dio član Politbiroa Radničke partije, ključnog tijela za donošenje odluka u Sjevernoj Koreji.

Od pošle godine ona je na crnoj listi SAD i pod sankcijama Vašingtona.

Komentari

komentara