Pakistan odbacio odluku Indije o ukidanju autonomije Kashmira

69

Šef pakistanske diplomatije Shah Mehmood Qureshi odbacio je danas odluku indijske vlade o ukidanju ustavne autonomije Kashmira, ocjenjujući da to predstavlja kršenje rezolucije UN-a.

Qureshi je pakistanskoj televiziji iz Saudijske Arabije rekao da će pakistanska diplomatija uložiti napore da indijska odluka ne stupi na snagu.

Indija i Pakistan, dvije nuklearne sile, vodile su tri rata od 1947. godine kada su postale nezavisne od britanske imperije. Dva od tri sukoba bila su zbog Kashmira, oblasti koju dvije zemlje dijele, ali na čiju cjelinu obje smatraju da polažu prava.

Predsjednik pakistanskog dijela Kashmira Masood Khan takođe je odbacio indijsku odluku uz ocjenu da bi Indija mogla da “uđe u rat” sa Pakistanom u takvoj situaciji.

Indijske hinduističke nacionalističke vlasti donijele su danas predsjedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Jamu i Kashmir, koje je bilo garantovano indijskim ustavom.

Predsjednički ukaz odmah stupa na snagu i zamijenit će članke o Jamuu i Kashmiru u Ustavu, posebno član 370, navodi se u tekstu koji je prenijela vlada.

Član 370 indijskog Ustava odnosi se na specijalni status Jamua i Kashmira u oblasti odbrane, inostranih poslova i komunikacije, a ostala pitanja su pod lokalnim zakonodavstvom.

Parlamentu je takođe predstavljen prijedlog zakona o podjeli tog područja. Ladak, istočni dio sa budističkim većinom će biti razdvojen.

Ostatak Jamua i Kashmira, koji podrazumijeva ravnice sa hinduističkom populacijom Jamu na jugu, i dolina Srinagar sa muslimanskom većinom na sjeveru, će izgubiti status federativne države i dobiti status “teritorije Unije”. To znači da će biti pod direktnom vlašću New Delhija i neće imati skoro nikakvu autonomiju.

Radio Bet / Izvor: Federalna.ba

Komentari

komentara