UP “Pčela” Gradačac u posjeti IX Beogradskom sajmu (FOTO)

696

Proteklog vikenda UP “Pčela” Gradačac, posjetili su IX Beogradski sajam, na kome je učestvovalo 114 izlagača. Bila je to prilika da se kušaju pčelarski proizvodi, saznaju nova iskustva za ekonomično-praktično pčelarenje i steknu nova poznanstva.

Posjetitelji su imali priliku pogledati najnovije inovacije za praktično pčelarenje, razmijeniti nova iskustva, saznati informacije o aktuelnim bolestima i problemima u oblasti pčelarstva.

Prvog dana sajma 04.03. otvarajući ovu manifestaciju, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Republike Srbije, rekao je da je država ove godine izdvojila više novca za podršku pčelarstvu i da je proširen spisak mehanizacije.

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i općina Rača na Sajmu su potpisali Sporazum o saradnji, posvećen gradnji pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara iz SPOS-a.

Ministar Nedimović je rekao da je izgradnja pogona u Rači jako važna, jer će se na jednom mjestu raditi sakupljanje, pakovanje, izvoz i brendiranje meda, a najavio je i da će u narednih 10 dana biti objavljeni pravilnici o subvencionisanju poljoprivrednih proizvođača i pčelara.

Pored toga, pripremljene su i izmjene zakona o bezbjednosti hrane koji će na novi način regulisati ovu oblast, a radi se i na izradi pravilnika o kvalitetu meda.

Govoreći o značaju pčelarstva i ove manifestacije, Nedimović je istakao je da je od 2013. iz Srbije izvezeno više meda nego mesa, zbog čega je za Srbiju razvoj pčelarstva važan i država će nastaviti da ga podržava.

Također i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić potvrdila je da će država podržati razvoj pčelarstva u Srbiji i da će pomoći da se Svjetski kongres pčelarstva 2021. godine održi u Srbiji.

U subotu 04.03. prvog dana sajma, održan je Međunarodni stručni seminar “U susret izazovima” na kojem su se obratili eminentni stručnjaci iz oblasti biologije i mikrobiologije (za pčelarstvo) iz Turske, Austrije, Mađarske…

U nedjelju 05.03. predstavljene su inovacije za praktično i ekonomično pčelarenje u kojem su za najbolje inovacije, inovatori mogli osvojiti i prigodna priznanja za I, II, i III mjesto.

 

 

Fotografije koje smo zabilježili su u prilogu:

 

 

 

Adnan Hasukić Foto:Enver Halilović

Komentari

komentara