menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Pčele globalno ugrožene: Postoji inicijativa da se zaštite u BiH

Urednik | 21. Maja 2019.

Javna tribina o značaju pčela, koju organizuje Ambasada Republike Slovenije u BiH i slovensko društvo “Ivan Cankar”, u saradnji s Veterinarskim fakultetom, održana je danas u Sarajevu povodom obilježavanja 20. maja – Svjetskog dana pčela.

Na tribini je bilo riječi o značaju pčela za čovječanstvo, edukaciji o odnosu prema prirodi i pčelama, te medu i izazovima savremene upotrebe pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje i ishranu.

Ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac ističe da se Svjetski dan pčela obilježava od 2018. godine na inicijativu Republike Slovenije, a koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda.

“Odabrali smo 20. maj jer je na taj dan rođen pionir savremenog pčelarstva – Slovenac Anton Janša, a pčele u sjevernoj hemisferi su također najaktivnije u maju. Pčelarstvo je duboko povezano sa Slovencima i njihovim nematerijalnim kulturnim naslijeđem i to je područje gdje je Slovenija u svjetskom vrhu”, reka je Bukinac.

Dodaje da slovenska diplomatija 20. maj smatra velikim uspjehom jer su uspjeli povezati sve zemlje, članice Ujedinjenih naroda da zajedno rade na pitanju ishrane i suživota čovjeka i njegovog okoliša, te da postoji inicijativa da se pčela zaštiti kao ugrožena vrsta na razini Evropske unije, a onda i šire.

“Postoji više faktora koji ugrožavaju pčele, od klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja, do pesticida i nesavjesnog rada pčelara i poljoprivrednika. Ako pitate stručnjake da li je pčela ugrožena, oni će vam to sa sigurnošću potvrditi“, zaključila je Bukinac.

Dekan na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu Nihad Fejzić naglašava da je stanje u pčelarstvu u BiH komplikovano, počev od sistema registracije, nedovoljnih poticaja, nepostojanja krovnog udruženja pčelara itd.

“Pčele su globalno ugrožene, a mi se na Veterinarskom fakultetu bavimo izučavanjem i sprječavanjem bolesti pčela. Imamo laboratorije koje kontrolišu te bolesti. Postoje inicijative da se zaštiti i pčela u BiH, ali mislim da smo mi daleko od toga da naše pčelarstvo bude na nivou slovenačkog“, rekao je Fejzić.

Slovenačku rezoluciju o Svjetskom danu pčela podržalo je 115 zemalja, što je veliki korak u borbi protiv gladi i siromaštva u svijetu i borbi za očuvanje prirodnog okoliša.

Radio Bet / Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset