Pet razloga zašto biste dan trebali započeti kupkom

102

BRZINSKO tuširanje ujutro ili duga večernja kupka – to su jedine dvije opcije, zar ne? Ne, ako se pita stručnjake.

Većina liječnika preporučit će vam da kupku uključite u svoju jutarnju rutinu, a tuširanje prebacite za kraj dana. Pitate se zašto? U nastavku otkrijte pet odličnih prednosti koje donose jutarnje kupke:

Smanjuju razinu kortizola

Poznat i kao hormon stresa, kortizol je hormon koji luči nadbubrežna žlijezda. Tijekom dana njegova koncentracija u tijelu varira, no u pravilu je najviši ujutro između 7 i 9 sati. No stres može povećati njegovo lučenje što često za posljedicu ima i osjećaj tjeskobe.

“Opuštajuća jutarnja kupka od najmanje desetak minuta savršeno će vas opustiti i riješiti stresa te izbalansirati razinu kortizola u tijelu”, ističe ugledna dermatologinja i profesorica na Yaleu, dr. Mona Gohara.

Potiče kreativnost

Brojna medicinska istraživanja dokazala su da kupke, ali i tuširanje mogu potaknuti kreativnost. Stoga, ako patite od kreativne blokade ili tragate za nekim rješenjem svojih problema, pokušajte o tome razmišljati dok se ujutro opuštate u kadi.

Lakše ćete se depilirati

Jeste li se ikada depilirale ujutro? Vjerujemo da je većina vas upravo zakolutala očima i odbila ovu ideju u startu, no dr. Gohara tvrdi da je upravo jutro najbolje doba za depiliranje jer ste koncentriraniji na to što radite i manje su šanse da ćete se ozlijediti. Također, jutro je i idealno doba za čupanje obrva jer natečeni kapci umanjuju osjećaj boli.

Koža će biti ljepša

Jednako kao što jutarnje umivanje djeluje na kožu lica, tako će i kupka djelovati na kožu tijela. Ako se svakog jutra okupate i zatim namažete hidratantnom kremom, razliku na koži primijetit ćete već kroz par dana, a osim što ćete se osjećati svježije i ljepše, tako ćete i izgledati (a i mirisati).

Bolje ćete spavati

Ako ste mislili da je duga, opuštajuća kupka prije odlaska u krevet najbolje što možete napraviti za miran i opušten san, prevarili ste se.

“Tjelesna temperatura prirodno opada pri kraju dana čime signalizira tijelu da je vrijeme za spavanje. Kupka u tom slučaju ima potpuno suprotan učinak i razbuđuje tijelo povisujući njegovu temperaturu te bi čak bilo poželjno i izbjegavati tuširanje minimalno sat vremena prije spavanja”, ističe stručnjak za san, dr. Christopher Winter.

index

Komentari

komentara