menu Naslovna chevron_right
Izdvojeno

Pismo Splićanina odjeknulo regionom: Napuštam Hrvatsku zbog fašizma

Urednik | 24. Septembra 2017.

Nautičar Mario Vujević iz Splita odlučio je da ode iz Hrvatske. I dok većina odlazi u tišini, pozdravljajući se samo sa svojim najmilijima, on je današnjoj Hrvatskoj i njenim kormilarima, napisao svojevrsno oproštajno pismo.

Pošto ga je objavio na društvenoj mreži, u samo nekoliko sati dirljivo pismo je prikupilo na stotine lajkova.

Na pitanje zašto napušta rodnu zemlju i voljeni Split, kratko je odgovorio – odlazim što dalje od fašizma i opšte atmosfere straha.

Mariovo oproštajno pismo prenosimo u cjelosti:

ODLAZAK

“Odlučio sam da uskoro odem tamo gdje ne žive vjerski fanatici koji s mrtvacima po ulicama terorišu sopstveni narod. Odlučio sam da odem tamo gdje rodoljubi i ratnici ne ucjenjuju svoj narod i državu 22 godine poslije rata, tražeći nove privilegije.

Želim da živim u građanskoj državi u kojoj će deklarisani fašisti za promovisanje istog biti u zatvorima. Želim da živim u državi u kojoj vjera i vjeronauka postoje samo u crkvama gdje im je i mjesto. Vjeri kažem jedno veliko “NE” na ulicama, u školama i javnim ustanovama.

Ne želim da gledam šovinističke siledžije koji traže Srbe i Hrvate antifašiste samo da im naude. Hrvatski čovjek će se probuditi tek kad ruka fašizma zakuca na njegova vrata. Ali, onda je već kasno.

Želim da živim multikulturalnost 21. vijeka, a u bolesno nacionalističkoj državi to je nemoguće. Hrvatska postaje vjerski rezervat i ubrzo možemo da očekujemo sveštenike kao voditelje Dnevnika, a teologe kojima je zemlja i dalje ravna ploča da predaju filozofiju.

Degeneričan je uticaj crkve na civilno društvo, i njihov pokušaj da realnost i stvarnost zamijene maglovitim bajkama i smišljenim lažima.

I zato ću ubrzo Hrvatskoj reći zbogom. Još je malo ostalo do kompletne vladavine klerofašizma. Želim da se budim tamo gdje ne postoje Plenković, Kitarović, Markić, Hasanbegović, Bozanić i Marko Skejo.

Tamo gdje vlada demokratija, a ne klerofašistički režim. Tamo gdje postoji budućnost bez fašista u svim strukturama vlasti. Želim da se moje dijete budi daleko od ustaša i zločinaca koji sanjaju novi Jasenovac i Staru Gradišku”, napisao je Vujević koji završava i knjigu koju će uskoro objaviti.

radiosarajevo.ba/radio krajina

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset