menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Plač je način na koji bebe komuniciraju

Urednik | 6. Decembra 2019.

Najvažniji i najobjektivniji izvor informacija za novopečene roditelje je pedijatar. Evo 10 odgovora na pitanja koja mu najčešće postavljaju mladi roditelji

Dobiva li moje dijete dovoljno mlijeka?

– Dojena djeca uglavnom, s rijetkim izuzecima, dobivaju dovoljno mlijeka.

Je li dijete razroko, ima li krive noge?

– Normalno je da oči novorođenčadi s vremena na vrijeme postanu razroke. Ta pojava uglavnom spontano nestaje nakon četvrtog mjeseca života.

Većina novorođenčadi ima pomalo krive noge, ali to je posljedica fetalnog položaja u kojem je dijete bilo u stomaku. Djeci se oko druge godine te krive nogice isprave.

Hoću li razmaziti bebu?

– Pedijatri se slažu u tome da je bebu nemoguće razmaziti, naprosto zato što bebe stare do šest mjeseci nisu u stanju manipulirati.

Kada ćemo se beba i ja naspavati?

– Bebe se bude svakih tri do četiri sata. To znači da će i vaš san biti isprekidan pa je vrlo važno da se odmarate u vrijeme kada beba spava.

 Je li bolje da beba spava na leđima ili stomaku?

– Najbolje je da beba spava okrenuta nastranu, jer tako neće moći zagnjuriti nosić u podlogu na kojoj spava, niti će se zagrcnuti sadržajem koji eventualno povrati.

Ima li grčeve beba koja stalno plače?

– Plač je način na koji bebe komuniciraju, odnosno tako izražavaju sve svoje potrebe. Međutim, roditelji često, kada beba plače iako su joj zadovoljene sve potrebe, tu reakciju povezuju s grčevima. Ipak, grčevi počinju oko tri sedmice života i prestaju oko trećeg mjeseca. Ako beba često plače bez razloga, odvedite je pedijatru. Možda je u pitanju neki problem.

Je li noramlno da beba bljucka? 

– Povremeno bljuckanje je uobičajeno. Neka djeca uvijek izbace malo mlijeka nakon svakog obroka, to je normalno i uzrokovano je nerazvijenošću probavnog sustava. Znajte da bljuckanje nije isto što i povraćanje.

Može li vakcinacija štetiti djetetu?

– Ne! Imunizacija je najvažnija zdravstvena prevencija i obavezna je.

 Kada dijete mora pregledati liječnik?

– Evo nekoliko općih pravila: ako je dijete uznemireno i ne možete ga smiriti, ako ne želi jesti, teško diše ili ako mu je temperatura viša od 38 stepeni, zovite liječnika.

Trebam li se libiti pitati pedijatra sve što me zanima?

– Nikako, jer je to jedina osoba koja će vam dati pravi odgovor na svako vaše pitanje.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset