menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Plač je uvijek poziv u pomoć

Urednik | 8. Septembra 2019.

Možda niste očekivali da vaša beba, dok je nosate ili mazite, ne prestaje plakati. Šta se krije iza tog neutješnog plača i da li vam dijete zaista pokušava nešto reći?

Stručnjaci kažu da je plakanje uvijek poziv upomoć. Naime, bebe imaju vrlo ograničene mogućnosti privlačenja pažnje, a plač je bitan faktor kojim skreću pažnju na svoje potrebe.

Ako poslušate bebu i obratite pažnju na to kada i kako plače, počet ćete otkrivati razloge uznemirenosti prema tonu bebinog “glasa”. Većina roditelja nakon nekog vremena može prepoznati značenje plača po visini glasa, tonu i upornosti.

Stručnjaci se slažu da bebin plač nikako ne treba ignorirati. Ako ne reagirate, beba gubi povjerenje u vas. Istraživanja su pokazala da djeca na čiji se plač reagira razvijaju bolji osjećaj sigurnosti prema osobi koja ih njeguje.

Normalno je da roditeljima bebin plač nije ugodan. Neke bebe mogu plakati i do tri sata dnevno. Kada isprobate sve – od hranjenja, nošenja, mijenjanja pelena, kupanja u toploj vodi – i čini se da ništa ne pomaže, učinite bilo šta da biste svoju frustraciju držite pod kontrolom.

Prvo kontrolirajte sebe, a tek onda pokušajte “kontrolirati” dijete. Naučiti prepoznati uzrok plača može biti jedna od najtežih vještina koje ćete steći.

Spoznaja da bebin plač ima svrhu pokazuje da je vrlo blizu dan kada ćete shvatiti njene potrebe.

Radio Bet / Izvor:  Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset