menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Plan kamenoresca Edina Hodžića

Urednik | 23. Avgusta 2019.

Želja Edina Hodžića, kamenoresca iz Gradačca, da iza sebe ostavi dobro djelo, obilježje kojim će se afirmirati njegov rodni kraj i domovina, bit će realizirana. Radi se o stećku koji će ovaj klesar sa svojim radnicima isklesati i koji će mjesto naći na gradačačkom trgu ili na nekom drugom prikladnom mjestu, kako već odluče gradske vlasti.

Da bi sve išlo kako nauka i struka kažu, posjetili su ga direktor i stručni saradnik Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona Kemal Nurkić i Rusmir Djedović, te su ovom prilikom razgovarali o idejnom rješenju.

– Nabavio sam mermernu kamenu gromadu tešku 12 tona i obradio je sa osnovnim crtama budućeg stećka dužine 190 centimetara, širine 140 i visine 100 centimetara. Dvije godine čekam, želim da mi stručnjaci kažu šta da se nađe na stećku, kako on treba da izgleda, da bih ostavio trag u vremenu. Želja mi je da se na stećku vide simboli našeg kraja, naše domovine – kaže Hodžić.Naglašava da bi mu bilo drago da se stećak postavi 1. marta 2020. godine, na Dan nezavisnosti BiH.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset