Plenković se zalaže za evropski put Bosne i Hercegovine

476

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da njegova vlada zagovara nastavak procesa proširenja od kojeg, kako kaže, EU ne smije da odustane, posebno prema zemljama jugostične Evrope, a najprije od evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Plenković, koji boravi u Berlinu, gdje će se sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lamertom, kaže da je svojom odgovornom i odlučnom politikom, kancelarka Merkel dala veliki doprinos jačanju pozicije EU na globalnoj sceni i koheziji među članicama.

“Uvjeren sam da će svojom politikom predvoditi CDU do nove pobjede na parlamentarnim izborima sljedeće godine”, naveo je Plenković u intervjuu za Dojče vele (DW).

Plenković, naime, smatra da uprkos izazovima kroz koje evropski projekt prolazi, EU i dalje garantuje visok nivo privrednog prosperiteta i zaštite ljudskih prava.

“Nastojanja zemalja za evropskom integracijom neće nestati, naprotiv, promijenjeni i nepredvidivi globalni izazovi na poslijetku trebaju jaku Evropu koja može biti jedinstvena i djelotvorna u ključnim trenucima. Kao predsjednik hrvatske vlade zato i zagovaram nastavak procesa proširenja od kojeg EU ne smije odustati, posebno prema zemljama jugoistočne Evrope, pri čemu se posebno zalažem za evropski put Bosne i Hercegovine”, rekao je hrvatski premijer.

Upitan da li je propuštena šansa u kojoj bi Hrvatska mogla da bude most između Brisela i zemalja Zapadnog Balkana kojima je u Solunu pružena perspektiva članstva, Plenković kaže:

“Smatram da Hrvatska ima jedinstvenu mogućnost povezivanja zemalja jugoistočne Evrope s EU. Jasna evropska politika nove hrvatske vlade može biti podsticaj državama u okruženju za nastavak evropskih integracija i opredeljenost prema Evropi”.

Prema njegovim riječima, primer Hrvatske pokazuje da je moguće uspješno transformisati državu i društvo kako bi se uspostavili visoki evropski standardi.

Stoga, dodao je, smatram da – u promijenjenim geopolitičkim okolnostima i sa rastućim bezbjednosnim prijetnjama – takva uloga Hrvatske postaje još važnija.

„Jasna evropska politika nove hrvatske vlade može biti podsticaj državama u okruženju za nastavak integracija i opredeljenost prema Evropi“, kaže Plenković.

 

 

 

Radio Bet/DW

Komentari

komentara