PO NALOGU TUŽILAŠTVA BIH: U Bosanskom Novom u toku najopsežnija akcija u procesuiranju ratnih zločina na ovom području

668

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH od ranih jutarnjih sati veći broj pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrši hapšenja i pretrese na području Bosanskog Novog. Istražitelji Tužilaštva BiH nalaze se na terenu gdje koordiniraju akcijom.

Uhapšeno je ukupno pet osumnjičenih, a vrše se pretresi na ukupno četiri lokacije. Pretresa se i zgrada MUP-a, koja je pod stražom i kontrolom SIPA-e.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tokom 1992. godine.

Uhapšeni su osumnjičeni: Ljuban Babić (1962.), Ranko Balaban (1959.), Rajko Karlica (1968.), Mirko Odžić (1960.) i Milenko Brčin (1963.). Oni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Kao posljedica počinjenih zločina, desio se progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa ovog područja, a počinjeno je i ubistvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići u MZ Maslovare.

Tokom progona počinjena su mučenja, zlostavljanja, nezakonita zarobljavanja, pljačkanje imovine, nanošenja teških tjelesnih i duševnih povreda, a stanovništvo je u najvećoj mjeri protjerano na područje Hrvatske.

Veliki broj prognanih nije se ni do danas vratio u prijeratne domove i živi u raseljenju širom BiH, Evrope i svijeta.

S obzirom na opsežnost akcije, angažirani su i dodatni timovi SIPA-e, koji pružaju podršku u akciji. Pretresi se vrše u zgradi MUP-a, zgradi Općine i sjedištu Komunalnog poduzeća, te još jednoj lokaciji, a radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza koji se odnose na navedeni period, kao i otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara