Počela izgradnja mosta kod Svilaja

482

Polaganjem kamena temeljca počela je izgradnja mosta na rijeci Savi kod Svilaja, veliki infrastrukturni projekat na koridoru 5-c koji će povezati BiH i Hrvatsku.

Kamen temeljac, čime je ozvaničen početak radova, položili su ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministar pomorstva, prometa i infrastukture Hrvatske Oleg Butković.

U obraćanju prisutnima na svečanoj ceremoniji otvaranja radova predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je istakao da ovaj infrastrukturni projekat simbolično predstavlja jasno definirane prioritete Vijeća ministara BiH da saradnju sa susjedima podigne na viši nivo, kako bina tajnačin bila kreirana perspektivna budućnost čitavog regiona Jugoistočne Evrope, kao i Evropske unije kojoj se BiH, kako je rekao, ubrzano pridružuje.

Most kod Svilaja ukupne dužine 640 metara i širine 29 metara, sa po tri predviđene trake za svaki smjer, veliki je infrastrukturni projekat na Koridoru 5-c kojim će biti povezana autocesta sa bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save. Ukupna vrijednost projekta je 22.308.000 eura (bez PDV-a), a predviđeni rok izgradnje je dvije godine.

Izvođači radova su Poslovna udruga Viadukt d.d. Zagreb i kompanija Hering d.d. Široki Brijeg.

 

Komentari

komentara