Počela plenarna sjednica šefova delegacija zemalja samita SEECP-a

56

Drugi dan samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim se završava predsjedavanje Bosne i Hercegovine tom regionalnom inicijativom nazvanom “Bolja povezanost za bolji život”, održava se na Jahorini.

Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om BiH je organizirala veliki broj događaja radi davanja dodatnog poticaja saradnji u jugoistočnoj Evropi, kao i daljnjeg približavanja regiona Evropskoj uniji.

Na otvaranju samita danas su se okupljenima obratili predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a uslijedit će usvajanje deklaracije samita.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Na plenarnom sastanku SEECP-a koji će danas biti održan ja Jahorini učestvuju šefovi delegacija Ankare Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), Podgorice Milo Đukanović, Skoplja Stevo Pendarovski, Tirane Ilir Meta, Beograda Ana Brnabić, Sofije Borko Borisiov (Boyko Borissov), Bukurešta Nikolae Hurduk (Nicolae Hurduc), Zagreba Zdravko Bušić, Atine Georgios Iliopulos, Kišnjeva Oleg Culea (Oleg Tulea), Ljubljane Zorica Bukinac, RCC-a Majlinda Bregu i EU Angelina Ajhorst (Angelina Eichhorst).

Iako je prvobitno rečeno da na ovom skupu neće prisustvovati predstavnici Albanije koji su se solidarisali sa stavovima Kosova, u BiH je ipak doputovao predsjednik Albanije Ilir Meta.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara