POČEO SASTANAK: KOLEGIJUM VLADE FBIH O KRIZI U RADU

188
U zgradi Energoinvesta, gdje je sada sjedište Vlade Federacije BiH, počeo je sastanak vladinog Kolegijuma koji čine premijer Fadil Novalić (SDA) i zamjenici premijera Jelka Milićević (HDZ BiH) i Vesko Drljača (SBB BiH), javila je reporterka BHRT-a. Cilj sastanka je pokušaj prevladavanja krize u radu Federalne vlade.

Prošle sedmice je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao sa federalnim premijerom Novalićem i njegovim zamjenicima, ministricom finansija Jelkom Milićević i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, u vezi s prekidanjem jedne od prethodnih sjednica Vlade Federacije BiH. Sjednica je prekinuta zbog neslaganja oko imenovanja direktora Porezne uprave Federacije BiH, a nakon održanog konkursa na kojem je zadovoljio samo trenutni vršilac dužnosti direktora Porezne uprave Šerif Isović. Ministrica finansija Jelka Milićević, u resoru čijeg je ministarstva Porezna uprava, nije se složila sa imenovanjem Isovića, dok premijer Fadil Novalić i ministri iz SDA insistiraju na tome.

Nakon te prekinute sjednice, podsjećamo, održana je samo jedna hitna sjednica, kako je izvijestio premijer Fadil Novalić, a ticala se usvajanja odgovora na Upitnik Evropske komisije (EK), što je bilo pitanje od velike hitnosti, i još nekih pitanja.

Nakon prošlosedmičnog susreta sa članovima Kolegijuma Vlade FBiH, predsjednik Federacije Marinko Čavara je rekao da će se nastaviti dogovorati kako prevazići krizu.

“Razgovarali smo kako prevazići trenutnu krizu u Vladi Federacije BiH i probleme koje partneri u vlasti vide različito. Dogovorili smo da u narednim danima učesnici današnjeg sastanka vide kako doći do rješenja”, rekao je Čavara novinarima nakon prošlosedmičnog sastanka.

Istakao je da se partneri u vlasti trebaju vratiti “u zonu dogovora, a ne u zonu sukoba” da bi problemi mogli biti rješavani.

“Sukob će naškoditi svima nama i odraziti se na svakog stanovnika Federacije BiH”, ocijenio je tada Čavara.

Naglasio je da izbor direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH nije jedino pitanje zbog kojeg je prekinuta sjednica, ali da je ”kap koja je prelila čašu”.

Premijer Novalić je tada rekao da je ovo prvi put u ovom sastavu Vlade FBiH da sjednica bude prekinuta, ali da se pokušava prevazići problem.

Ministrica Milićević rekla je novinarima da je zabrinuta što federalni inpektori koji su zaposleni u Poreznoj upravi, a koji su se prijavili na konkurs za direktora te uprave, nisu prešli prag na konkursu, odnosno zadovoljili uslove.

“Nama Porezna uprava na jednom čovjeku stoji. Za zamjenika direktora prijavljeno je pet kandidata, niko nije prešao prag. Logika je da ponovimo proceduru”, ostala je rezolutna Milićević.

Sjednicu je prekinuo premijer Fadil Novalić, a to je obrazložio na način da je štitio zakonitost i transparentnost rada.

BHRT

Komentari

komentara