Počinje Mostarski sajam: Više od 800 izlagača iz oko 30 zemalja

414

Jubilarni 20. međunarodni sajam privrede – Mostar 2017., počinje danas i trajat će do 8. aprila/travnja, a nakon Turske ovogodišnja zemlja partner Sajma je po drugi put Republika Hrvatska. Na oko 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora u Mostaru predstavit će se više od 800 izlagača iz oko 30 zemalja.

Članovi Predsjedništva BiH prisustvovat će svečanosti otvorenja “20. međunarodnog sajma privrede“ u Mostaru.

Prisutnim zvanicama obratit će se predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je da Sajam privrede u Mostaru ove godine slavi svoj jubilej i 20 godina postojanja.

“BiH i Republika Hrvatska, su značajni vanjskotrgovinski partneri i evo od 1. februara/veljače, nakon što je potpisan i primjena protokola na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanje EU i BiH, se omogućuje bescarinski izvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske na bh. tržište. To će smatraju stručnjaci dovesti i do povećanja robne razmjene između ove dvije zemlje“, kazala je Bošnjak.

Osvnula se na proteklih 20 godina gdje je Sajam prošao kroz teška razdoblja posebice od 2008. godine kada je cijeli svijet pa i Mostarski sajam pogodila teška ekonomska kriza. Stoga se zahvalila svim partnerima i svim izlagačima iz cijeloga svijeta što su podržali ovaj sajam, koji je prerastao u jednu od najvećih privrednih manifestacija u regiji.

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio je čestitao na 20. godišnjici postojanja sajma koji je kako je naglasio zaslužio apsolutno status od regionalnog značaja, ali i pokazao da perspektivu proširenja na dalje.

Mi u BiH imamo registrirano preko 200 kompanija, a BiH u Hrvatskoj ima preko 100 registriranih komapanija. Naša robna razmjena BiH je peta na razini značaja u Hrvatsku kad je u pitanju robna razmjena.

Hrvatska i BiH je čaj na prvom mjestu. Mene veseli što u zadnjih nekoliko dana i makroekonomski podatci BiH rastu, posebice me veseli što raste izvoz u krilu zemalja EU. Skoro 70 posto izvoza BiH realizira na tržištu EU, što je veoma značajno“ pojasnio je Del Vechio navodeći kako očekuje da se saradnja nastavi i otvori vrata novim ekonomskim uspjesima.

Dodatna vrijednost na Mostarskom sajmu ove godine su i međunarodne konferencija. Jedna od najznačajnijih koja je u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih poslova odžat će se uz projekat 16+1, dakle Kina i 16 zemalja jugoistične Evrope čija je članica i BiH. Predstavit će se na Mostarskom sajmu gdje će se prezentirati vina i poljoprivredni proizvodi.

Očekuje se iz svih ovih 17 zemalja dolazak veleposlanika i ministara ili zamjenika ministara poljoprivrede.

Dan uoči otvaranja 20. Međunarodnog sajma privrede – Mostar 2017, u tom gradu održan je niz susreta visokih bh. zvaničnika i gostiju iz regije.

 

 

Izvor:BHRT

Komentari

komentara