Podgorica: Jačanje ekonomske i regionalne saradnje BiH i Crne Gore

481

Cilj  posjete delegacije Vijeća ministara BiH  Crnoj Gori je  daljnji razvoj regionalne saradnje, kroz   projekte  koji će ekonomski ojačati  dvije države,  i značiti ukupni razvoj regiona i kreiranja daljnje evropske i ekonomske perspektive BiH i Crne Gore,  izjavio je danas u Podgorici predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon susreta delegacija dviju zemalja.

Zvizdić je dodao da je dijalog bazni instrument i model na kojem treba graditi buduće odnose među zemljama zapadnog Balkana, koje smatra ključnim i osnovim instrumentima za rješavanje svih otvorenih pitanja ili za definiranje projekata koji će značiti daljnji ekonomski razvoj dvije države, ukupnog regiona i kreiranja daljnje evropske i ekonomske perspektive BiH i Crne Gore.-

– Ova posjeta nije samo prilika da potvrdimo tako dobre odnose, već ima i za cilj da nas sve zajedno podstakne da te odnose unapređujemo i u budućnosti i da ukupnim angažmanom dvije vlade doprinosimo većem kvalitetu tih odnosa, kvalitetnijoj valorizaciji naših razvojnih mogućnosti i ukupno boljem razmijevanju – izjavio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Denis Zvizdić susreo se  u odvojenim susretima, sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem i predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem s kojima je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Tokom susreta istaknuto je da su odnosi dvije susjedne zemlje dobri i prijateljski te da nema otvorenih pitanja. Naglašena je i euroatlantska aspiracija obje zemlje kao odlična platforma za daljnje unapređenje bilateralne i multilateralne saradnje unutar međunarodnih inicijativa i organizacija. Sa crnogorske strane istaknuta je podrška cjelovitosti Bosne i Hercegovine, kao i podrška euroatlantskim integracijama BiH.

Potpisan Sporazum o saradnji između BiH i Crne Gore u procesu pristupanja EU

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović potpisali su  Sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH i Vlada Crne Gore na bilateralnoj osnovi intenziviraju politički dijalog i saradnju usmjerenu na integraciju u Evropsku uniju (EU) u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ovim sporazumom se jačaju dijalog i saradnja državnih tijela u oblasti evropskih integracija te potiče jačanje ekonomske i saradnje u oblasti turizma, pravosuđa i unutrašnjih poslova.

Zaključivanjem ovog sporazuma dvije države potvrđuju opredijeljenost za približavanje standardima EU i daljnjem razvoju odnosa sa Evropskim unijom.

 

Sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore

 

Nakon ceremonije svečanog dočeka Denis Zvizdić se sastao sa predsjednikom Vlade  Duškom  Markovićem.

Tokom sastanka predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je rekao da je interes Crne Gore da se ubrzaju integracijski procesi u regionu. Rekao je da je Crna Gora spremna da pruži svu pomoć Bosni i Hercegovini na evropskom putu i izrazio očekivanja da će naša zemlja do kraja tekuće godine dobiti kandidatski status.

Izražen je i zajednički interes za proširenje trgovinske i ekonomske saradnje. Istaknuta je potreba za zajedničkim infrastrukturnim projektima kojim bi se poboljšao promet roba i ljudi.

Denis Zvizdić je rekao da zajednički infrastukturni projekti povezuju regiju u svim segmentima. Istaknuo je da obje zemlje imaju iste političke ciljeve, a to su euroatlantske integracije. Dodao je da ovakve posjete imaju i svoju ekonomsku dimenziju i pozvao privrednike Crne Gore da učestvuju na Mostarskom sajmu, kao i na Sarajevo Biznis Forumu.

Istovremeno,  održani su  sastanci resornih ministara, i to zamjenika predsjedavajućeg i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa ministricom ekonomije Dragicom Sekulić, zamjenika predsjedavajućeg i ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande sa ministrom finansija Darkom Radunovićem, ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka sa ministrom evropskih poslova Aleksandrom Andrijom Pejovićem, ministrice odbrane BiH Marine Pendeš sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac sa ministrom za ljudska i manjinska prava Mehmedom Zenkom i ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska sa ministrom saobraćaja i pomorstva Osmanom Nurkovićem, vezani za poboljšanje saradnje u ovim resorima.

Počela zvaničnaposjeta VM BiH

Ceremonijom svečanog dočeka u Podgorici  počela je zvanična posjeta delegacije Vijeća ministara BiH, koju prevodi predsjedavajući Denis Zvizdić,  Crnoj Gori.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori na poziv predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa s fokusom na jačanje saradnje dvije zemlje u procesu euroatlantskih integracija.

 

Delegaciju Vijeća ministara BiH čine zamjenici predsjedavajućeg – ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, kao i ministar inostranih poslova Igor Crnadak, ministar odbrane Marina Pendeš, ministar za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko.

(BHRT)

Komentari

komentara