Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog planiranja terorističkog napada na zgradu MUP-a TK

102

Dvije osobe terete se za planiranje terorističkog napada u BiH, u čemu su otkrivene i spriječene od Tužilaštva i policijskih agencija.

Tužilac Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv:

-Božić Maksima, zv.“Muhamed“, rođenog 1990. godine u Bijeljini

-Hastor Edina, zv. „Amidža“, rođenog 1972. godine u Goraždu.

Optuženi se terete za kazneno djelo terorizma iz članka 201. KZ BiH.

Oni su optuženi da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu sa drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada, na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu- SIPA i zgradu MUP-a TK, čime bi ozbiljno destabilizirali političke i ustavne strukture i narušili sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu.

U svojim namjerama, optuženi su otkriveni od strane Tužiteljstva BiH i SIPA, te su lišeni slobode, čime je spriječeno izvršenje terorističkog akta, a prilikom pretresa prostorija koje koriste pronađeno je više bombi i automatsko naoružanje, kao i jurišni prsluci i vojna oprema.

Tokom istrage pronađeni su dokazi o nelegalnim aktivnostima optuženika, sa ciljem pripreme i izvršenja terorističkog akta.

Optuženi se terete da su nabavljali i pripremali sredstva te poduzimali druge radnje kojima su stvarali uvjete za izvršenje terorističkog čina, čime su počinili kazneno djelo Terorizam iz članka 201. stavak 4. KZ BiH.

Optuženi se nalaze u pritvoru, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH na čelu je Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koja okuplja predstavnike policijskih i sigurnosnih agencija sa razine BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, sa ciljem otkrivanja, procesuiranja i spriječavanja aktivnosti povezanih sa terorizmom.

 

 

 

Izvor:RTV Slon

Komentari

komentara