menu Naslovna chevron_right
SportVijesti

Policija u Zenici okarakterisala utakmicu BiH – Lihtenštajn kao skup visokog rizika

Urednik | 5. Septembra 2019.
Formiran je i Štab za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na osiguravanju utakmice, te je sačinjen Plan osiguranja na osnovu kojeg će policijski službenici ove uprave policije poduzeti sve potrebne mjere kako bi se navedena utakmica održala u sigurnim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju.

“Održani su sastanci sa predstavnicima Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, te predstavnicima drugih agencija, na kojim je razgovarano o svim aspektima osiguranja ovog sportskog događaja, kao i zajedničkim aktivnostima koje će se poduzimati u skladu sa Zakonom o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu.

Izmijenjen režim saobraćaja

Režim saobraćaja u Zenici će biti izmijenjen i u ulicama u neposrednoj blizini stadiona će biti zabranjen. Izmijenjeni režim saobraćaja će biti na snazi od 17:00 sati do početka utakmice, a 15 minuta prije završetka utakmice policijski službenici će na svojim pozicijama postupati suprotnim redoslijedom, kako bi se omogućio siguran i bez većih zastoja izlazak iz grada putničkih motornih vozila i autobusa sa navijačima, sve do uspostave redovnog odvijanja i normalizacije saobraćaja u gradu.

Na svim značajnijim raskrsnicama u gradu bit će raspoređeni policijski službenici sa zadatkom usmjeravanja učesnika u saobraćaju koji dolaze sa magistralnog puta M-17 i ulaze u grad.

“Uprava policije MUP-a ZDK poziva sva građane i goste da poštuju naredbe policijskih službenika izdate u skladu sa izmijenjenim režimom saobraćaja u gradu, te postupaju u skladu sa istim, kako bi se izbjegle gužve i zagušenja u saobraćaju”, poručili su iz MUP-a ZDK.

Zabranjeno unošenje baklji, transparenata…

Policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ su izvršli kontradiverzioni pregled stadiona Bilino polje, kao i okolnog prostora i objekata.

Podsjetili su navijače da je Zakonom o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u ZDK zabranjeno unošenje na stadion bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.),
alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Pored naznačenih predmeta neće biti dozvoljeno unošenje na stadion bilo kakvih transparenata.

“Na ulazima u stadion, vršit će se detaljan pregled svih osoba radi sprječavanja unošenja u stadion navedenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion”, upozoravaju.

Podsjećaju da se prekršajem smatra i unošenje ili isticanje transparenata ili drugih predmeta sa tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojim se vrijeđaju nacionalna, vjerska, rasna i moralna osjećanja građana ili potiču mržnja i nasilje,
pjevanje pjesama ili uzvikivanje poruka, ili na drugi način vrijeđanje vjerskih, nacionalnih, rasnih i moralnih osjećanja građana koje potiču na mržnju i nasilje,
prijetnje, pozivanje ili poticanje na tuču ili napad na druge gledaoce, redare, službene osobe ili druge učesnike u sportskom takmičenju.

Ulazak samo uz važeće ulaznice

Pozvali su navijače da ranije dođu na stadion kako bi se izbjegle gužve, te da moraju imati važeće ulaznice za utakmicu. Upozorili su da će u slučaju pronalaska krivotvorenih ulaznica iste oduzeti, a prema osobama će se poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje.

“Veliki broj operativnih službenika će, u okviru operativnog osiguranja, biti angažovan na prikupljanju svih operativnih podataka i obavještenja, te na vršenju operativnog praćenja dolaska, boravka i odlaska svih gostiju, službenog osoblja i navijača. S obzirom da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila, pozivamo građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima i u skladu sa usvojenom izmjenom režima saobraćaja u gradu, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela”, kazali su iz MUP-a ZDK.

Na kraju su pozvali sve da, ukoliko imaju bilo kakve sigurnosno interesantne informacije ili informacije o krivičnim djelima, prekršajima i nezakonitim pojavama obavijeste najbližu policijsku stanicu, obrate se lično policijskom službeniku ili pozivu na broj 122.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset