Policija upozorava penzionere: Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom!

413

Rubrike crne hronike često pune priče o provalama u kuće i stanove, a kao žrtve se nerjetko pojavljuju upravo najstariji građani, odnosno penzioneri. Kriminalcima je u ovim slučajevima teško ući u trag, jer su im žrtve dobrovoljno otvorile vrata svog doma vjerujući u priču koju prevaranti vrlo dobro pripremaju i prezentuju prilikom ostvarivanja svog cilja. Otkrivamo vam najčešće načine prevare kojima se kriminalci služe.

Kao jedna od najranjivijih kategorija stanovništva penzioneri su često na meti lopova i prevaranata. Svjesni njihovog stanja, prevaranti ciljano biraju one koji će lako povjerovati u priču da su njihovi daljnji rođaci, prijatelji njihove djece i slično. Kako bi što bolje odigrali svoju ulogu, prije nego krenu u napad prevaranti se organizirano raspitaju o podacima žrtve, imenima njihovih najbližih, poslom kojim se bave i slično i time još lakše uvjeravaju žrtvu da su dobronamjerni. U većini slučajeva prilikom dolaska na vrata starijim osobama predstavljaju se da su prijatelji njihove djece ili poznanici, koji su došli da ih obiđu.

„Čak i donose određene poklone kako bi ih osobe pustile u svoj stan. U momentu kada ih puste u stan oni onda traže određeni novčani iznos ili dok im domaćin sprema kafu ili druge poslastice da ih ugosti, iskoriste priliku i otuđe nakit, novac i druge vrijedne stvari, sve u cilju pribavljanja lične imovinske koristi“, istakao je Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK.

Prevare penzionera zabilježene su čak i na ulici kada se penzioneru, netom nakon što podigne penziju približe momak ili djevojka oslove ga imenom, kulturno se predstave kao rođak ili prijatelj imenujući zajedničke članove porodice i zatraže hitno novac za neku uplatu, račun ili slično uz obrazloženje da su zaboravili novčanik i slično, a da će pare vratiti još u toku dana. Osim lažnih rođaka i prijatelja, penzioneri su nerjetko žrtve i prevaranata koji se predstavljaju kao medicinski tehničari, sestre ili kiropraktičari, a sve kako bi privolili žrtvu da ih pusti u svoj stan.

„Ono što bi savjetovali ovom prilikom našim građanima je da ne stupaju u kontakt sa nepoznatim osobama, bez obzira što znaju sve detalje o njihovoj djeci. Bitno je da ih ne puštaju u stan. Ukoliko imaju bilo kakvih sumnja najbolje je da pozovu 122 i da o tome obavjeste policiju, jer samo zajedničkim radom možemo preduprijediti ove prevarante da nanesu zla našim građanima“, navodi Šarić.

 U 2016. godini službenici Policijske uprave Tuzla su na području grada Tuzle riješili nekoliko slučajeva prevare, te je u periodu septembar- novembar protiv ženske osobe starosti 43 godine i muškarca starosti 24 godine koji su varali građane podnesen izvještaj o 11 krivičnih djela prevare i šest krivičnih djela krađe.

(RTV SLON)

Komentari

komentara