Politika SAD-a prema BiH se uvijek kretala u pravcu zaštite suverenosti

314
Priznanje Bosne i Hercegovine od Sjedinjenih Američkih Država označilo je potvrdu bosanskohercegovačke državnosti i predstavljalo uputu u kom će se pravcu kretati politika Sjedinjenih Država, a to je pravac zaštite suverenosti, teritorijalnog integriteta i razvoja demokratskog društva. Ovo je povodom 25. godišnjice otkako su SAD priznale nezavisnost BiH izjavio ambasador BiH u Washingtonu Haris Hrle.

Hrle je podsjetio da je BiH kroz historiju bila okosnica pluralnosti, centralno mjesto susreta religija, mjesto hereze i mjesto discipline, središte dotaknuto uticajem Mediterana i Dunava, Alpa i Panonije, prihvatna tačka za protjerane, ugrožene i šćućurene.

“Bosna i Hercegovina ostaje velika – ne zato što želi biti veća, već zato što ustrajava na putu svojih historijskih zacrtanosti, ona opstaje i kao most i kao čvor, kao jedro i kao sidro”, rekao je ambasador Hrle.

Ambasador BiH je naglasio da je tokom proteklih 25 godina BiH prešla težak put ali je cilj uvijek bio jasan – stalna potvrda o jedinstvenosti države, susreta s drugim i provjera vlastitih vrijednosti u pluralnoj bosanskohercegovačkoj čigri koja se oduvijek odslikavala u realnom vremenu i stvarnom svijetu.

“Bosanski Amerikanci, kako se kolokvijalno nazivaju naši državljani koji su utočiste našli u Sjedinjenim Državama, značajno su doprinijeli razvoju bilateralnih odnosa i boljem razumijevanju Bosne i Hercegovine. Sada kada imaju dvije domovine – koje vole, osjećaju i podržavaju, oni predstavljaju garanciju zaštite istinitosti i kulturološke bliskosti”, izjavio je.

Ambasada je ovu godina posvetila obilježavanju 25. godišnjice priznanja februarskim koncertom Amire Medunjanin u Washingtonu u prisusutvu diplomatskog kora i predstavnika State Departmenta, a svečanosti su nastavljene u Seatllu, Atlanti, Bostonu, St. Louisu, Richmondu – kroz cijele Sjedinjene Države.

“Svaka osoba teži priznanju, a tako je i s državama, i one, dakle, teže priznanju. Priznanje imamo, danas mu je savremena godišnjica. Bosna i Hercegovina ponosno vije svoju zastavu u centralnom dijelu Washingtona, odmah uz zgradu State Departmenta. Ambasada želi podsjetiti i čestitati na današnjoj godišnjici i potvrditi posvećenost nastavku razvoja odličnih bilateralnih odnosa između dvije države” rekao je povodom 25. godišnjice priznanja nezavisnosti BiH od SAD-a ambasador BiH u Washingtonu.

Sjedinjene Američke Države priznale su nezavisnost BiH 7. aprila 1992.
(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara