Poljska: 46 žrtava zime

502

Samo tokom posljednja 24 sata u Poljskoj su od smrzavanja preminule tri osobe, a 46 ih je umrlo od novembra, saopćio je danas Centar za sigurnost pri poljskoj vladi i apelirao na Poljake da posebno u mrazevima i oluji s mećavama Aksel pozovu policiju čim primijete nekoga čijem životu prijeti mraz.

– Jučer su tri osobe umrle od smrzavanja. To je već 46 od 1. novembra. Pozovi broj 112 kada vidiš da je nekome potrebna pomoć – objavio je danas Centar na Twitteru uz kratak grafički podsjetnik Poljacima da se toplo obuku, ne piju alkohol i reagiraju kada vide nekog ko je u opasnosti na mrazu.

Broj žrtava zime povećala su i dva fatalna trovanja ugljen monoksidom iz neispravnih peći a od početka zimske sezone od trovanja tihim gasom ubicom umrla su već 23 Poljaka.

Olujno nevrijeme Aksel premiještajući se iz Njemačke preko Poljske dalje na istok najveće štete napravilo je na Baltiku, gdje su podivljali talasi ledene morske vode doprli gotovo do kućnih vrata u Elblongu i Novom Dvoru Gdanjskom, u mjestu Mjendzizdroje preplavili i odnijeli dio plaže a u jednom od obalskih restorana u tom gradu silina talasa polomila je prozore.

U cijeloj Poljskoj guste mećave paralizirale su saobraćaj a na sjeveru, blizu Gdanjska u jednom trenutku vozači su sinoć ostali zarobljeni u koloni dugoj 20 kilometara a policija i vatrogasci dijelili su svima vrući čaj.

U Gdanjsku, Gdinji i Sopotu, tri luke koje čine jednu veću aglomeraciju putari nisu stizali da očiste ni gradske ulice i paraliziran je tako ostao i gradski saobraćaj.

(Avaz)

Komentari

komentara