menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoZanimljivosti

PONOVO POTVRĐENO: Slanina, salame i kobasice povećavaju rizik od raka dojke!

Urednik | 8. Decembra 2018.

Metanaliza svih 15 prethodno provedenih studija o toj temi, nedavno je objavljena u časopisu International Journal of Cancer, potvrdila je da jedenje obrađenog mesa se povezuje sa 9-postotnim povećanjem rizika od razvoja ove vrste raka.

Iako je bilo dvojbe o rizicima prehrane crvenim mesom, ova studija nije pronašla vezu između konzumiranja čistog crvenog mesa i povećanog rizika od raka dojke.

Povećani rizik specifičan je za mesne prerađevine zbog visokog sadržaja nitrita i nitrata.

“Kada zajedno pogledamo sve dokaze, povećan je rizik od raka dojke kod prehrane sa visokim udjelom prerađenog mesa” – izjavila je za CBS Miami, dr. Sc. Mariana Stern, voditeljica Medicinskog fakulteta Keck na Sveučilištu Južne Kalifornije.

Što je problem sa prerađenim mesom?

Aditivi koji pretvaraju zdravo meso u opasno, poznati su kao nitrit i nitrat. Ove hemikalije se dodaju u prerađeno meso kako bi ih sačuvali, spriječili rast štetnih bakterija, dodali slani okus i dali mesu ružičastu ili crvenu boju.

Iako naša tijela prirodno sadrže te hemikalije i prisutna su u velikim količinama u određenom povrću, problem dolazi kada su izložene toplini u prisutnosti aminokiselina.

Kada se to dogodi, nitriti i nitrati se pretvaraju u potpuno različite spojeve, poznate kao nitrozamini, koji su moćni uzročnici raka.

Budući da su prerađeni mesni proizvodi bogati bjelančevinama i stoga izvor aminokiselina, dodavanje nitrata ili nitrita u njih, a zatim njihovo izlaganje visokoj temperaturi, osigurava savršeno okruženje za proizvodnju tih opasnih nitrozamina i stoga dramatično povećava rizik od raka.

Svjetska zdravstvena organizacija je u 2015. godini klasificirala prerađeno meso kao kancerogenu skupinu 1., što znači da postoji dovoljno dokaza koji navode da takvo meso uzrokuje rak.

Konzumiranje prerađenog mesa povećava rizik od raka gušterače, kaže se u novom istraživanju provedenom na Sveučilištu Hawaii koje je pratilo skoro 200.000 muškaraca i žena tijekom sedam godina.

Prema voditelju istraživanja Ute Nothlings, ljudi koji su konzumirali većinom procesuirano crveno meso (hot-dog i kobasice) pokazali su 67% povećani rizik od raka gušterače za razliku od onih koji su konzumirali malo ili nimalo mesnih proizvoda.

Dokazi su jasni: Vrijeme je da uklonimo sve mesne prerađevine iz naše prehrane. Zapravo, zamjenjujući svu obrađenu hranu svježim, neprerađenim, organskim voćem, povrćem i mesom, najzdraviji je izbor za naše zdravlje.

(NSP/D.Š.)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset