Poplave u Bangladešu odnijele 119 života

79

Katastrofalne poplave koje su pogodile Bangladeš do sada su odnijele najmanje 119 života, a Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) objavila je kako je 7,6 miliona ljudi u toj zemlji suočeno s opasnosti od gladi i različitih bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Nacionalnog ureda za zdravstvene usluge saopćeno je kako je usljed bolesti i nesreća uzrokovanim poplavama do sada umrlo najmanje 119 osoba.

Obilne monsunske kiše uzrokovale su katastrofalne poplave u Bangladešu, a iz IFRC-a navode kako su stotine hiljada stanovnika ostale zarobljene u sjevernim i sjeveroistočnim regijama zemlje. Navodi se također kako je u poplavama uništeno najmanje 600.000 domova.

Brojne su porodice primorane boraviti u nezdavim uvjetima, nedostaje im pitkve vode, hrane, i adekvatnih uvjeta za život. Obzirom da je higijenska sigutacija nezadovoljavajuća u pomenutim regijama postoji opasnosto od širenja zaraznih bolesti. Obzirom da je voda prekrila oko 160.000 hektara obradivog zemljišta, u značajnoj mjeri je prisutna i opasnost od opšte nestašice hrane.

Predsjdenik Ureda IFRC-a u Bangladešu Azmat Ulla izjavio je kako je ovih dana posjetio regiju Bogura, teško pogođenu poplavama. Kazao je kako je razgovarao s porodicama koje su izgubile svoje domove u poplavama i trenutno borave u improvizovanom kampu. Kako je rekao, “očajno su me gledali i kazali kako im treba hrana i voda”.

“Situacija je vrlo teška, obzirom da u narednim danima očekujemo jos poplava”, kazao je Ulla.

Radio Bet / Izvor: Federalna.ba

Komentari

komentara