menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Poplave u Gračanici, Srebreniku, Gradačcu, Doboj Istoku i Kalesiji

Urednik | 8. Marta 2017.

Na području Tuzlanskog kantona, prema informacijama iz Kantonalne uprave civilne zaštite, u nekoliko općina, nakon kišnih padavina, došlo je do poplava.

Gradačac

Uslijed većih kišnih oborina, jučer poslijepodne došlo je do izlijevanja lokalnog vodotoka i obustave sabraćaja na mostu u naselju Vida 2 u općini Gradačac. Oko 21 sat došlo je do prekida saobraćaja na regionalnom putu Kerep – Zelinja radi izlijevanja vode na kolovoz kao i na regionalnom putu Srnice – Gračanica. Ekipe putne služe su izašle na teren i obilježile mjesto izlijevanja vode.

Jutros u 7 sati po izvještaju OSCZ Gradačac, prekinut je saobraćaj na putu prema Srnicama Donjim.

Put u Kerepu je prohodan, poplavljena je benzinska pumpa. Tokom noći put prema Šamcu je bio ugrožen ali se voda zadržala na poljoprivrednom zemljištu.

Srebrenik

U općini Srebrenik sinoć oko 20:45 sati došlo je do izlijevanja lokalnog vodotoka u naselju Špionica kod auto otpada ”Dževad” preko magistralnog puta Tuzla – Orašje. Saobraćaj se odvija jednom trakom usporeno. Patrola policije obezbjeđuje mjesto izlijevanja. Također uslijed navedenog izlijevanja vodotoka ugrožena su i tri stambena objekta. Ekipa VJ Srebrenik je obišla lokaciju. U toku noći angažovana je građevinska mašina koja je prokopala kanal, te je saobraćaj ponovo uspostavljen.

Doboj Istok

Rijeka Spreča je izašla iz svog korita i poplavila oko 120 hektara poljoprivrednog zemljišta u općini Doboj Istok. Premda još nije poplavljeno, navedenim stanjem ugroženo je privatno poduzeće Benjotrans doo iz Klokotnice. Takođe rijeka Lukavica u naselju Subašići, MZ Lukavica poplavila jedan stambeni objekat i pomoćne zgrade u domaćinstvu. Ostali lokalni vodotoci su u svojim koritima. Služba prikuplja informacije o stanju u zonama aktivnih klizišta.

Gračanica

Zbog obilnih kišnih padavina u protekla 24 sata došlo je do naglog porasta svih vodotoka na području općine Gračanica, posebno u dolini rijeke Spreče koja je već jučer oko 17 sati bila van svoga korita kada je izmjereno 325cm na mjernom mjestu Karanovac, a vodostaj kada se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava je 300 cm. Vodostaj je i dalje rastao a jutros u 7 sati iznosi 377cm, prema našim informacijama poplavljeno je oko 60 ha poljoprivrednog zemljišta.

Prema evidenciji mjerenja na mjernom mjestu Karanovac u posljednjih 10 sati primjeti se da je vodostaj postepeno rastao u prosjeku 3-4cm na sat. Svi ostali vodotoci na području općine su u porastu ali su još uvijek u svom koritu.

U toku noći PVJ je imala jednu intervenciju tehničke priride crpljenje vode iz jednog stambenog objekta u D. Orahovici, kada je jedan lokalni potočić naglo porastao i poplavio spomenuti objekat. Angažovana je bila i radna mašina na prokopavanju i otklanjanju materijala i popravci korita. Pored vatrogasne službe u akciji su učestvovali i građani, predstavnici MZ i službe Civilne zaštite.

Kalesija

Zbog obilnih kišnih padavina u protekla 24 sata došlo je do zatvaranja puta Kalesija-Gojčin.

Klizište u Gradačcu

Kada su u pitanju klizišta, u Gradačcu je prijavljeno reaktiviranje klizišta (sanirano šipovima) u naselju Mionica, navodi se u saopćenju Kantonalne uprave civilne zaštite.

 

 

 

Izvor:RTV SLON

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset