menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Poreska uprava prinudno naplatila 21,6 miliona KM

Urednik | 18. Maja 2017.
Poreska uprava RS inkasirala je prinudnom naplatom u prvom kvartalu ove godine 21,6 miliona maraka od poreskih obveznika, što je za 11,1 milion maraka više nego u istom periodu prošle godine.

Naplata je izvršena u 19.599 postupaka, a prikupljena je polovina od ukupnog duga za prinudnu naplatu, koji iznosi 42,1 milion KM. Izdate su 33.433 opomene za plaćanje prijavljenih, a neplaćenih obaveza na ukupan iznos duga od 118,7 miliona KM da bi zatim obveznici u dozvoljenom roku uplatili 39,6 miliona maraka. Podaci pokazuju kako je u odnosu na isti period prethodne godine upućeno 295 odsto više opomena, dok je u dobrovoljnom roku naplaćeno 23,5 miliona KM obaveza više.

Posmatrano po regijama, u prvom kvartalu ove godine najviše postupaka prinudne naplate pokrenuto je na teritoriji koju pokriva Područni centar Banjaluka (7.013), zatim na teritoriji koju pokriva Područni centar Istočno Sarajevo (4.075), te Područni centar Trebinje (1.883).

U strukturi postupaka najviše su zastupljene opomene za plaćanje prijavljenih obaveza s učešćem od 57 odsto te rješenja prinudne naplate u vezi s poreskim računima za porez na nepokretnosti koja čine 24 odsto svih rješenja prinudne naplate pokrenutih u prvom kvartalu. Značajno su zastupljeni i prekršajni nalozi i rješenja dostavljena od strane sudova, koji čine oko 17 odsto svih postupaka prinudne naplate pokrenutih u pomenutom periodu.

U Poreskoj upravi RS, u kojoj ne kriju zadovoljstvo rezultatima, kažu kako ovakvim rezultatima uveliko doprinosi i novi integrisani informacioni sistem koji je pušten u julu prošle godine, a koji je već opravdao svoje postojanje.

“Automatizovali smo naplatu javnih prihoda, ali i slanje opomena i rješenja prinudne naplate koji sada ne zavise od subjektivnog faktora. Tome u prilog govori nastavak snažnog rasta javnih prihoda koje prikuplja Poreska uprava RS u 2017. godini te odlični rezultati koji se bilježe na polju redovne i prinudne naplate”, kazali su oni. Zakonom o poreskom postupku RS predviđeno je kako se prinudna naplata može obezbijediti novčano, ali i pljenidbom pokretne i nepokretne imovine.

(Vijesti.ba / NN)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset