Porodici Kara ugroženi životi: Turski državljani pod zaštitom BiH!

227

Šestero članova turske porodice Kara, koji su dan uoči posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana Sarajevu sa tri lažna pasoša pokušali ući u Bosnu i Hercegovinu, dobilo je prije nekoliko dana međunarodnu zaštitu naše države i neće biti izručeni Turskoj, saznaje “Dnevni avaz”.

Detaljne provjere

Dodijeljena im je supsidijarna zaštita, koja se priznaje osobama čiji bi životi bili ugroženi povratkom u zemlju porijekla. Informaciju o dodjeli međunarodne zaštite za porodicu Kara jučer je za “Avaz” potvrdio i Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, a ovu vrstu zaštite dodjeljuje Ministarstvo sigurnosti BiH nakon detaljnih provjera.

Prema nezvaničnim informacijama “Avaza”, vlast u Ankari sumnjiči članove ove porodice za pripadnost organizaciji Fethulaha Gulena (FETO), i to nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji, zbog čega su dvije godine bili u izgnanstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

  • Porodica – Ekrem, Aziz, Selčuk Asim, Nahide Oguz i Nahide Kara – u Sarajevo je stigla sredinom maja letom iz Dubaija, ali je, nakon pasoške kontrole, utvrđeno da su tri putne isprave djelimično falsificirane, a da ispravu na ime Nahide Kara potražuje Interpol. Odmah su zatražili azil zbog tvrdnji da su im ugroženi životi u Turskoj i usprotivili su se izručenju ovoj državi.

Prema Zakonu o azilu, supsidijarna zaštita odobrava se strancu koji ne ispunjava uvjete za odobravanje statusa izbjeglice ako postoje ozbiljni razlozi za vjerovanje da će se povratkom u zemlju porijekla ili zemlju uobičajenog mjesta boravka suočiti sa stvarnim rizikom od teške povrede ljudskih prava i osnovnih sloboda.

– Teškom povredom smatraju se smrtna kazna ili pogubljenje, mučenje, nehumano ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje, ozbiljna i individualna prijetnja životu ili fizičkom integritetu civila zbog općeg nasilja u situacijama međunarodnog ili unutrašnjeg oružanog sukoba – navodi se u članu 22. ovog zakona.

 Uvjeti za rad

To znači da će država BiH ovoj porodici, prema zakonu, osigurati identifikacioni dokument, smještaj, uvjete za rad, obrazovanje,  zdravstvenu zaštitu, socijalnu pomoć i pomoć pri uključivanju u bh. društvo.

– Izbjeglica i stranac pod supsidijarnom zaštitom obavezni su da poštuju javni poredak BiH, zakone i druge propise u BiH i da se pridržavaju odluka nadležnih organa u BiH – navodi se u zakonu.

Univerzitetski profesor

Ekrem Kara, kako je objavila turska novina “Gaziantem Olusum”, bivši je docent na Univerzitetu u Gazijantepu, koji je u septembru 2016. protjeran zajedno sa 74 profesora zbog sumnje da su bili u kontaktu s organizacijom FETO. Novina je tada objavila ovu vijest pod naslovom “Konačno”, a na spisku je i Karino ime. Ovaj profesor je nakon toga, navodno sa porodicom, pobjegao u Ujedinjene Arapske Emirate.

Komentari

komentara