menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Poslanici nisu izglasali nepovjerenje Vladi FBiH

Urednik | 27. Jula 2017.
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas na zasjedanju nisu usvojili Prijedlog grupe poslanika za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH.

Po okončanju rasprave federalni premijer Fadil Novalić poslanicima je prezentirao dosadašnje rezultate Reformske agende i najavio prioritetne aktivnosti.

Konstatovao je da je procenat izvršenja svih mjera i aktivnosti 64 posto to jest „22 aktivnosti su realizirane, a 17 se kontinuirano provodi“.

Iz oblasti javnih finansija uveden je Moratorij na zapošljavanje i na povećanje plata u javnom sektoru na nivou FBiH.

– Budžetom je predviđeno 7.210, a stanje na dan 30. juna je 6.706 zaposlenih. Također, imamo Registar parafiskalnih nameta,  Zakon o porezu na dobit,  Zakon o unutrašnjem platnom prometu, te Novi zakon o bankama u skladu sa direktivama Basel I, II i III – kaže Novalić.

Među realizovanim ključnim mjerama u prethodnom periodu su izmjene i dopune zakona o doprinosima (preferencijalni tretman), jačanje nadzora nad bankama, oživljavanje i unapređenje namjenske industrije, set zakona i uredbi iz finansijske sfere kojim se suzbija siva ekonomija, kao i rješavanje statusa preduzeća sa poteškoćama (Dita, Aida, Revom, TTU, Livnica Tuzla, UNIS Tools, Željezara Zenica, BH Airlines, Hidrogradnja, Borac Travnik, Konjuh, Agrokomerc).

– Iz oblasti tržišta rada usvojeni su Zakon o radu, Uredba i finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi, donijeti su novi opšti i granski kolektivni ugovori, te subvencije za poljoprivrednike uslovljene registriranjem poljoprivrednih gazdinstava uz plaćanje preferencijalne stope doprinosa – istakao je Novalić.

U socijalnom pogledu naglašava da je omogućena finansijska stabilizacija Zavoda PIO odnosno redovna isplata penzija, Sporazum sa boračkom populacijom i subvencioniranje plaćanja električne energije za socijalno ugrožene kategorije.

U radu Vlade Federacije BiH, konstatovao je Novalić, bit će prioritetne reformskih mjere usmjerene na porast broja zaposlenih, što namjerava osigurati usvajanjem zakona o doprinosima, porezu na dohodak i osnovama zdravstvenog osiguranja.

Osim toga bit će ključne investicione mjere usmjerene na ubrzan rast ekonomije, a koje podrazumijevaju dvije termoelektrane u Tuzli i Banovićima, Autoput 5-C i magistralne ceste  (putarine kroz izmjenu Zakona o akcizama), te brze i regionalne ceste (Ruski dug, profiti državnih firmi, zadržavanje transfera od putarina).

– U Federaciji BiH imamo 33.527 novozaposlenih i 36.375 manje nezaposlenih. Rast BDP je 1.608.000.000 KM. Došlo je do porasta direktnih poreza i doprinosa u FBiH – 334.349.677 KM, a porast indirektnih poreza usmjerenih ka Federaciji BiH je 275.768.630 KM – rekao je Novalić.

Naveo je i da je zabilježen porast izvoza za 383.000.000 KM. Ukupna dobit firmi je, kako kaže, skočila sa 739.956.776 KM 2014. godine na 1.584.160.095 KM u 2016. godini, a broj registrovanih privrednih subjekata je porastao za 3.608.

– Došlo je do porasta zaposlenosti u Tešnju, Mostaru, Gračanici, Ilidži,  Novom Gradu (Sarajevo), Travniku, Zenici, Visokom, Gradačcu i Živinicama. Pozitivno je i što je u obrtima porastao  broj zaposlenih za 9.176 – zaključio je Novalić prezentirajući rezulatate provedbe Reformske agende.

 

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset