menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Posljednje pripreme za ‘Marš mira Nezuk – Potočari 2017’

Urednik | 3. Jula 2017.

Predsjednik Pododbora “Marša mira Nezuk – Potočari 2017” Munir Habibović kazao je da će danas biti završene pripreme i provjere kako bi 8. jula učesnici marša krenuli na trodnevni “Put spasa”, dug 100 kilometara, koji su prelazili Srebreničani u ljeto 1995. godine tražeći spas na slobodnoj teritoriji u Tuzli.

Dodao je da se do sada prijavilo više od 3.000, ali da očekuje da će konačan broj premašiti 5.000.

Naš cilj je da se na dostojanstven način podsjetimo na stravične zločine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica u julu 1995. godine. Pozivam sve ljude da nam se i ove godine pridruže – istakao je.

Učesnici će po završetku “Marša mira” 11. jula prisustvovati komemoraciji i obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokacija kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršrute.
Svaka od dionica u “Maršu mira” duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona kreće 8. jula iz Nezuka u općini Sapna.

Na potezu od Nezuka do Potočara, sudionici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Učesnicima “Marša mira” će se ispred ulaza u Memorijalni centar u Potočarima pridružiti i učesnici biciklističkog maratona “Bihać – Potočari 2017”, “Supermaratona Bihać – Potočari 2017”, motoristi iz Sarajeva, ultramaratonaci iz Vukovara, učesnici Marša mira Žepa – Potočari i mnogi drugi.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset