menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Posljednji ispraćaj Hatidže Mehmedović

Urednik | 25. Jula 2018.

Dženaza predsjednici Udruženja Majke Srebrenice Hatidži Mehmedović biće klanjana danas u 12 sati ispred Čaršijske džamije u Srebrenici. Nakon vjerskog dijela obreda, ona će biti ukopana na mezarju u Sućeski (Bektići). Hatidža Mehmedović ostat će upamćena kao primjer dostojanstvenog borca za istinu i kažnjavanje zločinaca i pored toga što je u genocidu koga su počinile srpske snage 1995. godine u Srebrenici, ostala bez dva sina, muža, brata i drugih bliskih članova porodice.

Nikada i nigdje ona nije govorila sa mržnjom o bilo kome, nije bilo otrovnih riječi, netrpeljivosti. Na ispravan način borila se za istinu i pravdu. Željela je da budu kažnjeni zločinci koji su ubili njene najmilije, ali je stalno isticala kako pravda nije osveta, te da djeci onih koji su odgovorni za zločine ne želi sudbinu svoje djece.

“Vjerujte, ako vjerujete u Boga, ne bih ovo poželjela ni onom zločincu koji mi je to uradio. Da zna kako mi je teško, verujem da ne bi ovo uradio. Kad bi mi sad dali sav srpski narod da pobijem, ja ne bih mogla pomisliti na to. Jer, kad bih tako nešto pomislila, tek onda se ne bih mogla nositi sa mojom tugom. Njih nema, pa nema. Ali bih sve učinila da se ovo nikada nikome ne ponovi”, govorila je Hatidža Mehmedović jednom prilikom za srbijanske medije.

U posljednje vrijeme bila je Điđa, kako su se od milja zvali, svjesna svojke teške bolesti pa je govorila da jedva čeka dana kada će “na onom svijetu ponovo ugledati svoje sinove”.

Koliki je trag ostavila Hatidža Mehmedović najbolje potvrđuju telegrami saučešća koji stižu sa svih strana. Njenom smrću pogođeni su svi oni koji koji su cijenili borbu za istinu, za kažnjavanje zločina, za pravdu, a sve to bez ikakve primisli o osveti. Reagiraju obični ljudi, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, bh. političari, strani državnici, holivudska zvijezda Anđelina Đoli.

“Umrla je naša Hatidža. Sa sobom je ponijela tugu i gorčinu ovog svijeta, što joj neljudi i zvijeri prirediše. Nadat se je da će svoju patnju na ovom svijetu, na Ahiretu zamijeniti srećom, a njeni dželati primjerenom kaznom. Neka joj se dragi Bog smiluje i uvede je s njenim najmilijim u Dženet”, naveo je u poruci reis Husein ef. Kavazović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je u telegramu saučešća kako je njenim preseljenjem na bolji svijet BiH ostala bez još jednog istinskog simbola stradanja Bošnjaka, simbola hrabrosti, ustrajnosti i dostojanstva bosanske žene.

“O njenoj hrabrosti i odlučnosti govori i činjenica da je, i pored toga što je u srebreničkom genocidu izgubila dva sina, supruga, brata i veliki broj članova porodice, odlučila da se 2003. godine vrati u Srebrenicu i baš tamo, na mjestu zločina, stane na čelo istinskih boraca za istinu i pravdu o zločinu kakav svijet nije upamtio poslije Drugog svjetskog rata”, istakao je Bakir Izetbegović.

Sa Hatidžom Mehmedović susretala se i holivudska zvijezda, slavna glumica Anđelina Đoli koja se od nje oprostila na velikom CNN-u istakavši kako je njena smrt ispunjava tugom i žaljenjem za svim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini.

“Sigurna sam da nisam sama u sjećanju na Hatidžu sa zahvalnošću i poštovanjem. Bit će vremena za razmišljanje o brojnim lekcijama genocida u Srebrenici i o tome gdje vodi nasilna mržnja prema bilo kojim ljudima ili bilo kojoj grupi ljudi.

Ali dok se sprema njen posljednji ispračaj, dok je njena domovina oplakuje, čini mi se da je trenutak da mislimo o snazi ​​pojedinca. Hatidža Mehmedović živjela je pošten život. Nikada nije dopuštala nikome da je plaši ili da iskvari njen osjećaj za istinu i pravednost. Možda ni sami nećemo doživjeti pravdu u svojim životima, ali nećemo pogriješiti ako se budemo vodili Hatidžinim primjerom”, napisala je Đoli.

I hrvatska predjednica Kolinda Grabar Kitarović, te premijer Andrej Plenković poslali su izraze saučešća nakon smrti Hatidže Mehmedović. Ističu je kao najveći primjer dostojanstvene borbe za istinu i pravdu.

“Nikada neću zaboraviti duboku bol koju sam osjetila u Hatidžinom zagrljaju, kada sam se prvi put kao Predsjednica Republike Hrvatske, u ime svog naroda poklonila nevinim žrtvama čiji su životi izgubljeni prije dvadeset godina u strašnom bezumlju zločina. Duboko me dirnula bol i usamljenost koju sam vidjela u njezinim očima, u očima majki Srebrenice, kao i obitelji svih žrtava”, istakla je u telegramu Kolinda Grabar Kitarović.

Danas na susret sa svojim najbližim odlazi žena koja se tako dostojanstveno borila sa jednim surovim vremenom u kome je ostala sama. Istovremeno je oplakivala svoje mrtve, tražila pravdu za zločince, način za povratak prognanih. Činjenica da je ona, koja je baš sve izgubila u genocidu, odlučila da se vrati u Srebrenicu najbolje potvrđuje o kakvoj je ženi heroju riječ.

Da su svi bošnjački političari u Srebrenici odlučili da se, kao i Hatidža Mehmedović, vrate u Srebrenicu nakon genocida i primjerom pokažu drugima da je to moguće i poželjno, danas bi posljeratna priča ovog kraja bila mnogo veselija. Ipak, ostaje Hatidžin primjer i uvjerenje da, možda, još nije kasno za to.

Otišla je žena koja nije govorila ružne riječi bilo kome, koja je uvijek našla načina da kaže riječ nade, umjesto riječi mržnje. Otišla je žena koja je često znala reći:

“Ja svojih nemam, ali ste svi moji, svi ste vi moja djeca”.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset