menu Naslovna chevron_right
Regija i Svijet

Posljednji Obamin predsjednički govor: Amerika je danas bolje mjesto

Urednik | 11. Januara 2017.

Odlazeći 44. američki predsjednik Barak Obama, u svom posljednjem govoru prije napuštanja te funkcije, pozvao je Amerikance da odbrane svoju demokratiju.

“Na skoro svaki način Amerika je bolje, snažnije mjesto nego što je bila prije osam godina”, rekao je Obama pred oko 18 hiljada svojih pristalica u svom najačem političkom uporištu, Čikagu. Ipak, upozorio je da je demokratija uvijek u opasnosti “kada se uzima zdravo za gotovo”.

Obama je zatražio od Amerikanaca različitog porijekla i naslijeđa da svako pitanje razmotre sa gledišta onog drugog i drugačijeg.

“Moramo obraćati pažnju i slušati”, rekao je on.

Obama je priznao da je za vrijeme njegovog mandata veliki problem bilo, u Americi i dalje snažno prisutno, rasno pitanje ali je insistirao na tome da je uložio napore u rješavanju brojnih drugih pitanja, među kojima su stvaranje novih radnih mjesta, bolje zdravstvo, a istakao je i smrt Osame bin Ladena u okviru borbe protiv terorizma.

Svoj oproštajni govor završio je sa svojim poznatim, ali nešto izmjenjenim sloganom, umjesto “Yes, we can” (Da, mi to možemo) u “Yes, we did” (Da, učinili smo).

Obama, prvi crni američki predsjednik, sada 55-godišnjak, prvi mandat na čelu SAD osvojio je 2008. godine, porukom mira i promjene, prenosi BBC.

Njegov nasljednik Donald Tramp, najavio je da će, po stupanju na dužnost 20. januara, povući dio zakona koji su obilježili politiku prethodnog predsjednika.

 

 

 

 

 

Radio Bet/BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset