Potencijalna recesija u Njemačkoj opasna za BiH, vlast se ne uzrujava

81
Bosna i Hercegovina je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u 2018. godini ukupno izvezla robu u vrijednosti od 12,25 milijardi KM, što je za 7,6 posto više nego u 2017. godini. Uvoz je iznosio 19,59 milijardi KM ili za 6,2 posto više nego godinu ranije.

Njemačka je i dalje najvažniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Obim trgovinske razmjene je 2018. godine prvi put premašio 3,5 milijarde KM. Preciznije, u Njemačku je izvezena roba u vrijednosti 1,75 milijardi KM, a uvezena u vrijednosti od 1,84 milijarde KM.

Profesor Željko Šain s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu objašnjava za Klix.ba da zbivanja u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini imaju svoju povezanost upravo zbog velike trgovinske veze, napominjući da se dešavanja u Njemačkoj neumitno održavaju u Bosni i Hercegovini.

“Kada su u Njemačkoj pozitivni ekonomski trendovi, onda i nama ide bolje, a kada ona usporava svoj razvoj – to ima negativne tenedencije za Bosnu i Hercegovinu jer brojna bh. preduzeća posluju kao dobavljači ili kupci njemačkih proizvoda. Posebno je pitanje migracije radne snage koja odlazi iz Bosne i Hercegovine prema Njemačkoj. To su elementi koji imaju korelativnu vezu između ovih dviju država”, rekao je profesor Šain.

Upozorio je da predstavnici Bosne i Hercegovine moraju imati sadržajnije razgovore, na više stručnom nivou, s predstavnicima vlasti Njemačke.

“Morali bismo imati ekspertnije timove koji bi razgovarali s Njemačkom i preduprijedili sistemom javnog upozoravanja, u smislu da upozore šta se može dešavati u jednoj i drugoj privredi. Takva vrsta saradnje je u interesu obje države”, kategoričan je profesor Željko Šain.

Podsjećamo, Njemačka ekonomija zabilježila je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju stagnaciju u odnosu na prethodni kvartal, a bh. mediji su prenijeli da je recesija u toj zemlji izbjegnuta “za dlaku”. U trećem tromjesečju je BDP pao za 0,2 posto, što je bio prvi pad od 2015. godine.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara