menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Potrošili milione da izgrade modernu oazu u pustinji, a dobili sablastan i pust grad

Urednik | 18. Juna 2019.

Golemi prazni neboderi u pustinji su nekad bili dio ideje o nekom boljem životu i jednakim mogućnostima.

“Grad duhova” je samo 50 kilometara udaljen od Teherana, glavnog grada Irana.

Pardis je dio projekta “Mehra Mer”, a već se godinama nalazi “u izgradnji” koja se ne miče s mjesta.

Cesta koja vodi prema njemu puna je slijepih odvojaka, a na kraju će vas dočekati kosturi nikad dovršenih nebodera.

Ovaj projekt je trebao biti krunski dragulj vladavine iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada (Mahmoud Ahmadinejad).

Plan je bio, kako piše “Messy Nessy”, izgraditi zajednicu za 200 hiljada ljudi, koja bi bila poput male oaze u tom inače pustom i siromašnom kraju. Povezali bi je javnim prijevozom, uredili bolnice, škole, pa čak i parkove usred pustinje, no projektanti, čini se, nisu puno razmišljali o uvjetima. Pokazalo se da tih 200 hiljada ljudi ne bi imalo pristup vodi, grijanju niti kanalizaciji, a sve veća inflacija i oslabljena ekonomija brzo su otjerale investitore te je budući grad završio poluizgrađen i napušten.

– Posljednjih godina u Iranu su izgrađena brojna naselja, milijarde su utrošene u 17 novih mjesta i oko milion i po novih građevina. Jedan od glavnih ciljeva izgradnje “Maskan Mehra” bilo je potaknuti ljude da napuste velike gradove, gdje su imali užasne životne uvjete kojima su doprinosili velika zagađenost, promet i visoke cijene najmova – otkrio je fotograf Manolo Espaliu.

Golemi neboderi, osigurani od potresa, bili su originalno namijenjeni naseljavanju siromašnih, no ta je ideja u startu propala jer su samo imućniji mogli priuštiti da tamo žive.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset