menu Naslovna chevron_right
Regija i Svijet

POVIJESNA ODLUKA Saudijska Arabija ženama dopustila da posjećuju stadione

Urednik | 13. Januara 2018.
NAKON što im je kraljevskim dekretom usvojenim u listopadu protekle godine dopušteno da upravljaju osobnim automobilima, ženama je u Saudijskoj Arabiji odobreno da posjećuju nogometne stadione i nazoče utakmicama.
“Saudijski režim uvijek počne rješavati pitanje nekog ženskog prava kada želi u javnosti ublažiti lošu sliku”, izjavila je Madawi al-Rasheed, profesorica socijalne antropologije u Ekonomskoj školi u Londonu.
Jučerašnji dan u konzervativnoj muslimanskoj zemlji ostat će upamćen kao povijesni jer je po premijerni put tribinama pohodio i ženski rod.
Na stadionu King Abdullah u Jeddi žene su s tribina mogle prisustvovati međusobnom ligaškom okršaju Al-Ahlija i Al-Batina.
Uz King Abdullah, na King Fahd stadionu u Rijadu i Prince Mohammed bin Fahd stadionu u Dammamu uvedeni su specifični obiteljski sektori na kojima su ulasci dopušteni i ženama.Na društvenim mrežama i dalje vladaju oprečna mišljenja povodom još jedne reforme kojom je saudijska vlast ublažila restrikcije naspram ženskih prava.

“Bilo je kritika. Svaka odluka donosi kritike, ali većina ljudi podupire propisanu odluku”, kazao je za Guardian čelnik elitnog nogometnog ranga Khalin Ghadin s kojim se složio i novinar Aseel Bashraheel.

“Bilo je onih koji su pozdravili odluku, ali i onih koji su vjerovali da se prihvaćena odluka protivi saudijskoj kulturi i tradiciji. Međutim, društvo u Saudijskoj Arabiji pomalo se mijenja”, rekao je.

Usput rečeno, žene u Saudijskoj Arabiji bez dopuštenja muškaraca ne smiju putovati u inozemstvo, otvarati bankovne račune, vjenčati se, napustiti zatvor…

index.hr

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset