menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Poziv planinarima da prijave pronalazak neeeksplodiranih ubojnih sredstava

Urednik | 6. Juna 2017.
Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) poziva planinare i planinarske vodiče da prijave ako pronađu neeksplodirana ubojna sredstva u neposrednoj blizini planinarskih staza i tako doprinesu realizaciji akcije tokom koje planiraju prikupiti, potvrditi i locirati prijave, te isplanirati i izvršiti njihovo uništenje.

U saopćenju za javnost FUCZ prvenstveno upozorava planinare i planinarske vodiče da uočeno eksplozivno sredstvo ne diraju nego fotografiraju u krupnom planu (i okruženje) i snime koordinatu mobilnim telefonom. Potrebno je i da sredstvo obilježe komadom najlona ili tkanine u boji da bi moglo biti uočeno u kamenjaru ili vegetaciji.

– U pojedinim slučajevima timovi za UES Federalne uprave civilne zaštite već su uklonili nekoliko ubojnih sredstava na planinama Treskavici i Visočici, prijavljenih pored planinarskih staza, a nije im bilo moguće prići vozilima – navode iz FUCZ i zahvaljuju svima koji su pomogli u realizaciji tiih zadataka.

Informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava mogu se prijaviti Operativnom centru Federalne uprave civilne zaštite (767 530); na facebook stranici FUCZ (inbox) te na e-mail adresu fuczprijava.nus@fucz.gov.ba

Akciju FUCZ priprema nakon više primljenih informacija o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava u neposrednoj blizini planinarskih staza, uglavnom na udaljenim i teško dostupnim lokacijama kojima je nemoguće pristupiti bilo kakvim vozilom.

– Zbog broja pristiglih informacija operacija će biti usmjerena prvenstveno na područje Treskavice, ali će biti planirano uništenje eksplozinih sredstava i na drugim planinama (prema primljenim informacijama). S obzirom da se radi o pronađenim eksplozivnim sredstvima koja se nalaze udaljena više sati hoda od naselja i prohodnih puteva, radi se o veoma rizičnoj operaciji koja iziskuje temeljite pripreme. Jedna od osnovnih stvari je lociranje sredstava kako vrijeme i resursi ne bi bili trošeni uzalud – saopćeno je iz FUCZ.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset