menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Poznat sastav prijelazne vlade u Austriji, među ministrima i bivši šef EUFOR-a u Sarajevu

Urednik | 22. Maja 2019.
Bečki dnevnik Kronen Zeitung piše kako će u prijelaznoj vladi na mjestu ministra odbrane biti zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Austrije Johann Luif.

On je u periodu od 2014. do 2016. godine obnašao dužnost komandanta EUFOR-a u Sarajevu. Na tu poziciju došao je iz Kopnene vojske Austrije, a tokom karijere je, između ostalog, bio zamjenik komandanta Međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) od 2011. do 2012. godine.

Luif je nakon preuzimanja dužnosti komandanta EUFOR-a u Sarajevu izrazio zadovoljstvo prilikom da radi u BiH koju smatra zemljom s dugom tradicijom multikulturalnosti te prilikom što će moći dati doprinos pružanju podrške BiH “u nastojanjima da krene ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti kao članica EU.”

Na poziciju ministra unutrašnjih poslova Austrije trebao bi biti imenovan bivši predsjednik Višeg suda Austrije Eckart Ratz, a na poziciju ministra socijale Walter Pöltner, bivši šef sekcije u Socijalnom odjelu.

Austrijski mediji prenose da će prijelazna ministrica infrastrukture i saobraćaja biti 36-godišnja Valerie Hackl, nekadašnja šefica kontrole leta Austro Controla. Ukoliko Hackl ne preuzme dužnost na tu funkciju trebao bi biti izabran šef sektora za saobraćaj u Ministarstvu infrastrukture i saobraćaja Gerhard Gürtlich.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset