Poznati i slavni iz BiH i regiona koji su nas napustili u 2018. godini

136

Godina je na izmaku, a u 2018. godini napustila su nas velika imena iz svijeta muzike, nauke, filma, politike…

Mnogi od njih ostat će upisani u historiji ovih prostora zlatnim slovima. Bili su uzori generacijama koje su odrastale uz njih, ali zbog svoje veličine i danas neki novi klinci pronalze uzore u njima.

Moralna, ljudska i profesionalna odgovornost je sjećati se velikih ljudi koji su iza sebe ostavili veliki broj djela koji definišu ove prostore, bitno je podsjetiti zbog svi budućih generacija na njihovu važnost.

Predrag Lucić je rođen 1964. u Splitu. Jedan je od osnivača i kreatora Feral Tribunea, a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku.  Od ljeta 2009. u riječkom Novom listu pisao je dnevnu kolumnu pod naslovom Trafik.

Objavio je Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998., knjigu lirike Ljubavnici iz Verone 2007., čitanke Sun Tzu na prozorčiću 2009., Bezgaća povijesne zbiljnosti 2010. godine i Gusle u magli‘ 2013. godine. Od 2007. zajedno je s Borisom Dežulovićem nastupao u pjesničkom kabareu Melodije Bljeska i Oluje.

Nagradu Judita Splitskog ljeta, za umjetnička dostignuća u dramskom i muzičkom programu, dobio je 2017. za dramu Aziz.

Nebojša Glogovac je rođen 1969. godine u Trebinju, a u Pančevo se preselio kada je imao sedam godina. Prvu ulogu ostvario je u seriji Bolji život, u kojem igrao školskog druga Slobodana Bobe Popadića.

Prvi film u kojem se pojavio jeste u Vukovar, jedna priča u kojem je igrao lik vojnika Fadila. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu Ubistvo sa predumišljajem gdje je tumačio lik Bogdana.

Nakon toga su se redale uloge u ostvarenjima Do koskeBure baruta, a veliku popularnost stekao je u seriji Porodično blago u kojoj je igrao Zlatka Gavrilovića.

Nedžad Nakaš šef Klinike za ginekologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Prije angažmana na KCUS-u, Nakaš je radio u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Vladimir Premec je rođen u naselju Gola kod Koprivnice u Hrvatskoj 1939. godine.

Završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu 1958, a studij filozofije i komparativne književnosti završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1965. Doktorsku disertaciju odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1968, a od 1967. radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Sabahudin Kurt bio je prvi bh. pjevač koji je predstavljao Jugoslaviju na Eurosongu 1964. godine s pjesmom “Život je sklopio krug”.  Završio je gimnaziju, a kao omladinac je igrao za sarajevski Fudbalski klub Romanija, radio je u banci i učestvovao u organizaciji Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. S muzičke scene se povukao početkom 2007. godine, nakon infarkta i operacije.

Akademik Ivan Štraus, čuveni sarajevski arhitekt, bio je  dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Njegova arhitektonska remek djela i neiscrpna kreativnost, oblikovali su jednu graditeljsku epohu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Štraus je gradu podario neimarske bisere od kojih su neki, poput hotela Holiday Inn ili UNITIC-a postali simboli grada na Miljacki. Bio je jedan od najistaknutijih arhitekata u regiji, a njegovim odlaskom Sarajevo je izgubilo velikog čovjeka. Radio je na projektu obnove Olimpijskog muzeja.

Oliver Dragojević, rođen  je 7. decembra 1947. godine u Veloj Luci, mjestu koje se nalazi na ostrvu Korčula i u kojem je najradije odmarao zajedno sa svojom porodicom, a posebno unucima. Većinu života proveo je u Splitu.  Muzičku karijeru započeo početkom šezdesetih i otpjevao je nebrojeno hitova uz koje su odrastale i danas odrastaju generacije i generacije. Na muzičkoj sceini bio je aktivan do posljednjeg atoma snage, a jedan od posljednjih velikih koncerata održao je u sarajevskoj Zetri 2017. godine u okviru zajedničke turneje sa Zlatanom Stipišićem Gibonnijem.

Marijan Beneš rođen je u Beogradu 11. juna 1951. i smatra se za jednog od najboljih jugoslovenskih, ali i evropskih boksera svih vremena. Nakon briljantne amaterske karijere i osvojene zlatne medalje na prvenstvu Evrope u boksu 1973. godine, prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka. Tokom svoje amaterske karijere, Beneš je osvojio devet naslova prvaka Bosne i Hercegovine, četiri naslova prvaka Jugoslavije i nebrojen broj revijalnih titula.  Beneš je imao ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 pobijedio (21 meč nokautom) a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksovao neriješeno. Ukupno je odboksovao 233 profesionalne runde. Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Salim Obralić je rođen u Maglaju 1945. i bio je jedan od najuticajnijih bosanskohercegovačkih slikara. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, a Srednju školu za primijenjene umjetnosti završio je u Sarajevu 1965. Nakon toga odlazi na studije u Beograd, gdje je 1971. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, a postdiplomske studije dovršava na istoj Akademiji tri godine kasnije. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1972., a bio je redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Osim slikarstva, bavio se i grafikom, ali i skulpturom.

Predrag Ejdus se rodio se 24. jula 1947. godine u Beogradu. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a glumu diplomirao 1972. na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, prenose srbijanski mediji.

Od 1985. do 1989. godine bio je predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Srbije, 1993. godine se priključuje Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Od 2000. godine je vanredni profesor glume na Akademiji umjetnosti.
Odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 TV-serija, ostvario preko 200 uloga u radio-dramama snimljenim za Radio Beograd.

Jadranka Pejanović završila je Filološku gimnaziju. Diplomirala je glumu na Akademiji umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Branislava Cige Jerinića. Igrala je u nekoliko kazališnih predstava, lutkarskom kazarištu, u koreodramama, kao i nekoliko filmova i domaćih serija. U redakciji TV N1 osmislila je emisiju “Scena”, u kojoj je pratila događaje na kulturnoj sceni Srbije i regije. Bila je autorica emisije Net Kontekst. Napravila je desetke intervjua s najistaknutnijim osobama kulturnog i javnog života, autorica je više dokumentarnih reportaža u serijalu Neistraženo. Za vrijeme poplava 2014. godine izvještavala je za CNN.

Milena Dravić je glumila u preko sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donijela saradnja sa Ljubišom Samardžicem. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima “Prekobrojna”, “Jutro”, “Kozara”, “Bitka na Neretvi”, “Sutjeska”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije “Priče iz Nepričave”, Vera iz “Policajca sa Petlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija “Pozorište u kući” i “Lud, zbunjen, normalan”.

Suad Ćupina je rođen 11. novembra 1951. godine u Mostaru. U bogatoj i dugogodišnjojtrenerskoj karijeri postigao je mnogo, posebno kao selektor karate reprezentacije BiH, ali i trener u Karate klubu Bosna iz Sarajeva.

Njegovi karatisti su nosioci mnogobrojnih medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava, te drugih međunarodnih i domaćih takmičenja. Selektor bh. karatista je bio još od od 1993. godine, a najveći uspjeh s ekipom ostvario je 2006. godine u Tokiju, kada su osvojili svjetsko srebro.  Suad Ćupina je bio i oficir Armije  BiH.

Hazim Akmadžić rođen je u Cazinu 1954. godine. Svoju prvu knjigu, zbirku poezije Grijeh pjesme, objavio je 1973. godine. Za roman Mimar proglašen je najboljim autorom 2002. godine u BiH od strane Poslovne zajednice izdavača i knjižara BiH.

Djela su mu prevođena na francuski, njemački, engleski i turski jezik. Neke njegove knjige su obavezna lektira u osnovnim školama u BiH. Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Boris Trivan je rođen u Zrenjaninu 1979. godine. Studirao je Filozofski fakultet u Beogradu. Pored arheologije kojom se bavio više od decenije, velika ljubav su mu bili mediji i posebno društvene mreže. Bio je pionir komunikacija i marketinga na društvenim mrežama u Srbiji, gdje je svojim jedinstvenim duhom i stilom za kratko vrijeme stekao veliki uticaj. Bio je glavni i odgovorni urednik portala NOIZZ.

Napisao je više stotina kolumni i tekstova za brojne domaće medije. Bio je jedan od pokretača i predavača na Institutu za digitalne komunikacije u Beogradu.

Prof. dr. Amela Kulenović, profesorica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Predavala je anatomiju na Medicinskom fakultetu, odnosno bila je šefica Katedre za anatomiju ovog fakulteta. Jedno vrijeme obnašala je dužnost i v.d. dekanese Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Slobodan Matić Bob bio je vlasnik legendarnog sarajevskog kafića Zlatna Ribica. Za mnoge je on predstavljao duh onog Sarajeva koje se još uvijek spominje po gradovima u regionu.

Fahrija Karkin je rođen u Sarajevu, a djetinjstvo je proveo na Bistriku – za sebe je govorio da je bio jedini štreber na Bistriku. Majka ga je ispisala iz Umjetničke škole, i upisala u Prvu gimnaziju, a konačnu je odluku donijela i kada je bila dilema šta studirati – historiju ili pravo. Pravo je završio ekspresno, za manje od četiri godine, a posao je dobio prvi dan nakon diplomiranja.

Slavu je stekao braneći ljude iz podzemlja, no branio je i imena koja su nam poznata iz drugog dijela naše historije.

Alen Mujkanović je rođen 9. novembra 1984. godine u Tuzli, a diplomirao je na Odsjeku za žurnalistiku Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. U Federalnoj novinskoj agenciji bio je zaposlen od 2012. godine i bio je angažiran na mjestu novinara za deskom, te novinara u rubrikama sport i svijet. Prije dolaska u Agenciju FENA sarađivao je s magazinima DaniSlobodna Bosna i Global, te portalom Žurnal.

Dražen Janković, brat Neleta Karajlića (Nenad Janković, op.pr.) i nekadašnji klavijaturist Zabranjenog pušenja. Iako u sjeni svog poznatijeg brata Neleta Karajlića, Dražen je tokom osamdesetih godina 20. stoljeća dao velik obol grupi kao autor muzike jedne od njihovih najpoznatijih pjesama Djevojčice kojima miriše koža te kao aranžer.

Hidajet Repovac rođen je 1945. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (Odsjek sociologija).

Obnašao je dužnost dekana Fakulteta političkih nauka dajući poseban doprinos u njegovom očuvanju i djelovanju tokom rata. U najtežim ratnim okolnostima (1993) pokrenuo je osnivanje Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a bio je i njegov profesor te dekan. Učestvovao je u osnivanju “Kruga 99” nezavisnih intelektualaca, a bio je i njegov predsjednik.

Hasan Šišić je bio u Savezu od njegovog samog osnivanja 2002. godine.Iz Saveza su istaknuli njegovu nemjerljivu ulogu u razvoju sporta kako na području Grada Mostara tako i u cijeloj BiH, kao i u povezivanju sportaša, posebno onih najmlađih.

Dženan Moralić je bio član Glavnog odbora Naše stranke i na listi za Općinsko vijeće Gračanica na općinskim izborima 2016. godine.Moralić je bio istaknuti član Naše stranke. Moralić je bio oženjen i otac dvoje djece.

Harry Miller je u svom 50 godišnjem radu dao je ogroman doprinos razvoju matematičkih nauka u Bosni i Hercegovini i ostavio je neizbrisiv trag na brojnim svjetskim univerzitetima na kojima je predavao. Smrću profesora Millera akademska zajednica u Bosni i Hercegovini izgubila je velikog naučnika, profesora i humanistu.

Miro Salčin, ratni komandant Druge čete 41. brigade i Mostara. Bio je istinski heroj Mostara. Nikada nije žalio svoj život da se očuva država, govorili su njegovi saborci.

Paddy Ashdown, bivši vođa liberalnih demokrata, ostavio je neizbrisiv trag u britanskoj politici, ali i na Balkanu, a posebno u BiH, gdje se od početka raspada Jugoslavije pa do posljednjih dana života zalagao za okončanje sukoba, kažnjavanje ratnih zločina i podršku na europskom putu. Nakon što je 2001. godine napustio Donji dom, Ashdown je dobio položaj i služio je četiri godine kao visoki predstavnik Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara