Poznati prvi finalisti ovogodišnjeg Eurosonga u Izraelu, među njima Srbija i Slovenija

125
epa06863279 (FILE) - Netta (C) representing Israel with 'Toy' performs during rehearsals for the Grand Final of the 63rd annual Eurovision Song Contest (ESC) at the Altice Arena in Lisbon, Portugal, 11 May 2018 (reissued 04 July 2018). According to media reports on 04 July 2018, US music corporation Universal Music Studios sent a notice letter to the Israeli songwriters of Netta Barzilai's winning Eurovision song, 'Toy', ahead of a potential lawsuit. The record label claims that co-writers Doron Medalie and Stav Beger copied from a 2003 track of The White Stripes', titled 'Seven Nation Army'. EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Nakon večerašnjeg polufinala Eurosonga utvrđeno je prvih 10 polufinalista ovo prestižnog muzičkog takmičenja u Tel Avivu.

U finale Eurosonga koje će se održati u subotu su Grčka, Bjelorusija, Srbija, Kipar, Estonija, Češka Republika, Australija, Island, San Marino i Slovenija

U punoj dvorani Expo večeras je u Tel Avivu održano prvo polufinalno veče 64. izdanja jednog od najvećih muzičkih takmičenja svijeta – Eurosonga. Noć je otvorila prošlogodišnja pobjednica, predstavnica Izraela, Netta Barzilai s pobjedničkom pjesmom “Igračka”, dok je večerašnji show zatvorila izraelska pjevačica i rekorderka kada je u pitanju Eurosong Dana International.

Večeras se za finale borilo 17 zemalja među kojima su Crna Gora (grupa D mol, pjesma “Raj”), Slovenija (Zala Kralj & Gašper Šantl, pjesma “Sebi”) i Srbija (Nevena Božović, pjesma “Kruna”).

Prva je nastupila predstavnica Kipra Tamta koja je pjevala pjesmu “Replay”. Rodila se i odrasla u Gruziji, a s 22 godine se preselila u Grčku. Javnosti je postala poznata nakon učešća u showu “Super Idol” 2003. godine u Grčkoj, kada je osvojila drugo mjesto. Večeras je osvojila publiku vatrenim nastupom u seksipilnom izdanju.

Posebna atrakcija bila je islandska grupa Hatari, čiji članovi su na bini bili sa brnjicama na licu. Izveli su tehno pjesmu “Hatrið mun sigra” što u prevodu znači “Mržnja će prevladati”. Na bini su predstavili ropstvo, disciplinu, sadizam i mazohizam. Od samog saznanja da će se takmičiti u ovom showu javnost je bila podijeljena, ali su izazvali veliki interes.

Portugalac Conan Osiris također je privukao veliku pažnju. O njemu su mediji pisali pitavši se da li je on inovativni genij ili smiješni pokušaj s obzirom da sam piše, komponuje i pjeva.

Večeras se predstavio pjesmom “Mobiteli” koja predstavlja kombinaciju tradicionalnog pojanja uz moderni brazilski ritam.

Kada govorimo o susjednim zemljama, najprije su nastupili predstavnici Crne Gore, grupa D mol s pop pjesmom na engleskom jeziku “Heaven”. Publiku su svojim nastupom raznježili i mlađahni Slovenci Zala Kralj i Gašper Šantil s numerom “Sebi”.

Predstavnica Srbije Nevena Božović nastupila je deveta po redu s pjesmom “Kruna”. Ona se 2007. godine također našla u takmičarskom dijelu dječijeg Eurosonga, a 2013. godine s grupom Moje tri.

Drugo polufinalno veče bit će održano u četvrtak, 16. maja, kada ćemo dobiti kompletnu listu učesnika finala Eurosonga 2019. godine.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara